Pompás&Giccses

2016. augusztus 08. 11:36 - reklamfogo

Múlt pénteken elstartolt a riói olimpia, ezzel újabb sportláz söpör végig a világon. Erre az alkalomra több cég is készített reklámokat, illetve promóciós videókat, így a Procter&Gamble nagyvállalat is. Szívbemarkoló lett.

Véleményem szerint, ami egyáltalán nem mérvadó, fantasztikusra sikerült, és ahogy olvastam a kommenteket, másokat is megríkatott. Mesterien állították össze, meghatóak a mini-történetek benne és felemelőek a győzelem pillanatai. Bár egyértelműen az érzelmeket célozza és sztereotip giccsekkel operál, mégis sikerül az elfogadható tartományban maradnia. Akkor is, ha nem növekszenek ugrásszerűen a P&G eladási értékei, mindenképpen erős imázsépítő hirdetés. 

Ugyanakkor két "apróság" azért szót érdemel, akármennyire is elhomályosítja szemünket a könny. Az egyik, hogy a film nagyon egyoldalú: azt mutatja csak be, hogy milyen szerepe van az édesanyáknak ezen sportolók életében... és az édesapáknak? Szerintem még erőteljesebb lett volna, ha az anyák mellett apák is feltűnnek a filmben, és a szlogen nem az lenne, hogy "Thank you, Mom.", hanem "Thank you Mom&Dad.", ami ráadásul a P&G karakterszerkezetére épül. (Ne felejtsük el, hogy a cég nem csak nőknek készít termékeket.)

Az is érdekes, hogy a filmben feltűnő férfi karakterek (leszámítva a sportolókat és a nézőket), nem túl pozitívak. Látunk például egy kiabáló úszóedzőt, egy beszóló galerit és több fiút, akik kergetik az egyik sportolópalántát. Talán egy másodpercre látható az egyik képen az anya mellett egy apa (hátulról) és mintha az egyik képkockán egy edző látszódna (félig). Ez így meglehetősen elfogult.

A másik, amit egy amerikai hozzászólás is felvetett, hogy azoknak a gyerekeknek, akiknek az anyukája nem ennyire... mondjuk úgy, támogató vagy figyelmes, ez a reklám inkább szomorú és bántó, mint inspiráló. Ezzel nyilván többen nem értenek majd egyet, de igenis figyelembe kell venni azokat is, akiknek a bemutatott szituáció fájó élményeket, emlékeket vagy érzéseket okoz.

Mindazonáltal, amint mondtam, nekem nagyon tetszik, és jár egy aranyérem a P&G-nek érte, aki pedig tud jobbat, ragadjon kamerát!

1 komment
Címkék: Film Sport Márka

A bejegyzés trackback címe:

https://reklamfogas.blog.hu/api/trackback/id/tr179835348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyuszi0301 2016.08.09. 13:50:33

ez a reklám nem "csak" egy önálló reklám, hanem egy kampány része, "thank you, mom" vagy "köszi, Anyu": news.pg.com/press-release/pg-corporate-announcements/strong-moms-inspire-latest-pg-thank-you-mom-campaign
illetve itt egy másik cikk is: www.evamagazin.hu/promocio/59674-uj-cikk
süti beállítások módosítása