Az IKEA labirintus

2016. szeptember 08. 07:25 - reklamfogo

piratetreasure_maze_color.gifNemrég írtam egy posztot a Gruen-transzferről, vagyis arról a jelenségről, hogy a bevásárlóközpontok úgy vannak kialakítva, hogy minél jobban érezzük magunkat, így minél több időt töltsünk el bennük, és ezáltal (remélhetőleg) minél több pénzt költsünk el az üzletekben. A Gruen-transzfer azonban nem csak plázaszinten működhet, hanem akár egy-egy nagyobb üzlet, például hipermarket vagy barkács-, illetve bútorbolt is használhatja. A poszt végén azt ígértem, bemutatok egy ilyen példát, mégpedig az egyik legravaszabbat, az IKEA üzletét. Akkor térjünk be!

  

Aki már járt egy IKEA üzletben, tulajdonképpen mindegyikben megfordult, mivel az egyes üzletek kialakítása félelmetesen hasonló. És nem csak a hasonlóság ijesztő, hanem az egész üzlet kialakítása is. Ahogy Lady.Bird megjegyezte, nagyon észnél kell lenni, hogy fel ne robbanj dühödben, mert akármit is szeretnél venni az IKEÁ-ban, kilométereket kell gyalogolnod, illetve át kell küzdened magad trilliónyi árucikken, amely mind arra vár, hogy a kosaradba kerüljön.

 

Ha valaki nem ismerné az IKEÁ-t, akkor a helyzet, némileg leegyszerűsítve, a következő: a vásárló megérkezik a földszinti bejárathoz, ahol először kényelmi funkciók fogadják: csomagmegőrző, gyermekmegőrző, válltáska-vételezési pont stb. Ezután azonnal fel kell mennie az emeletre, ahol elkezdődik a bemutatótér, vagyis a nagy és kisbútorok kavalkádja. Az üzlettérben a vevők csak egy nagyon meghatározott útvonalon közlekedhetnek, ahogy azt a mellékelt térkép is mutatja.

mapsmarket13anew.jpgmapsshow13anew.jpg

 

Gyakorlatilag egy labirintusban vagyunk, ahol egyetlen járható irány van, apróbb szökőfolyosókkal itt-ott. Ha végigjártuk az emeleti szintet, vár minket a megérdemelt pihenés: az étterem és a kávézó. Ezután lemehetünk a földszintre, ahol a kiegészítők milliárdja vár. Itt szintén egy útvonal járható, és a szökőfolyosók száma is kevesebb. Végül, úgy másfél kilométer séta és három óra után, elérkezhetünk a pénztárakhoz, majd ajándékként egy újabb kávézóhoz. Viszontlátásra!

 

Amikor azt írom, hogy csak egyetlen útvonal járható, akkor valójában csúsztatok, hiszen elméletben semmi sem gátol meg abban (és a tapasztalat is azt mutatja, hogy van erre példa), hogy elinduljak visszafelé a labirintusban, ám ez mégis meglehetősen ritka. Az emberek zöme egy bizonyos irányban és útvonalon halad végig az üzleten, amely úgy lett kialakítva, hogy e vándorlás során a vevő a lehető legtöbb árucikkel találkozzon és ezáltal a lehető legtöbbet vásároljon. De miért is vásárolnának többet az emberek? Mi van emögött a furfangos üzletkialakítás mögött?

ikea-accused-of-evading-more-than-1-billion-in-taxes.jpg

Alapját tekintve a Gruen-transzfer áll a háttérben, annak is a 7.0-ás verziója, amely jelenleg a legfrissebb változat. A viccet félretéve az IKEA módszere a következő: olyan árudömpinggel szembesít minket a lehető leghosszabb ideig és a lehető legízlésesebben elhelyezett módon, mindezt kényelmi szolgáltatások arzenáljával kiegészítve, hogy egyszerűen nem tudunk vásárlás nélkül távozni. Amikor a vevő megérkezik, azonnal kellemes érzései lesznek az üzlettel kapcsolatban, hiszen praktikus szolgáltatások fogadják. Ezután belép egy meseországba, ahol profi módon elrendezett bútorok, színek és formák kényeztetik el. Az okosan elhelyezett pihenőhelyek, a mindent kipróbálhatsz szabály, a mindenben segítünk és megmutatjuk, és ezt nézd meg hozzáállás… nem is szólva a tegező hangnemről, tovább emelik a komfortérzést. A kondicionálás után az ember leér a piactérre, ahol praktikus ötleteket, olcsó árakat és hihetetlen árubőséget talál.

 

Alan Penn professzor, az amerikai UCL Bartlett Építészeti Egyetem tanára, aki egy komplett tanulmányt írt az IKEÁ-ról, szerint a labirintus-kialakítás az emberekben csökkenti a tájékozódási képességet és ezáltal egyfajta bizonytalanságot alakít ki. Egy korábbi posztban már írtam, hogy ismert döntésbefolyásolási trükknek számít az, amikor az eladó a vevőt egy szokatlan, új, vagy kissé kényelmetlen helyzetbe hozza, mivel ilyen körülmények között az ember racionális gondolkodása gyakran cserben hagyja őt, és esetleg elfogad olyan üzleti ajánlatokat, amelyeket nyugodt szituációban, elegendő idő mellett alaposan átgondolva elutasítana.

 

Az IKEÁ-ban a vevők először a bemutatótérbe mennek be, ahol bőséges benyomás és impulzus éri őket, amelyek mind tudatosan, mind a tudat alatt befolyásolják őket. Ezen a részen az emberek általában komótosan sétálnak, még nem fáradtak és több időt töltenek el, mint a piactéren. A vevők többsége ugyanakkor elsősorban a piactéren szeretne vásárolni, számukra a bemutatótér nem igazán lényeges (gyakorlott IKEA járók le is rövidíthetik ezt, ha ismerik az átvezető folyosókat). Mégis, a látvány annyira megragadó, hogy muszáj lelassítani és legalább ötleteket meríteni. Mire leérnek a piactérre, szinte úgy érzik, valamit venniük KELL, valamit haza KELL vinni abból a rengeteg szép, ötletes, praktikus és olcsó ajánlatból, amellyel szembesülnek.

3055971-poster-p-1-ike.jpg

Az alábbi furcsa rajz egy angol IKEA alaprajza, amelyen bejelölték egy tucatnyi vásárló mozgásának útvonalát, illetve azt, hogy hol álltak meg és hol vásároltak valamit.

 

 ikealabirintus.jpg

 

A vásárlás végén az vevőkre rátör a fáradtság, amit eddig nem is éreztek. Hosszú sor fogadja őket a pénztárnál valamint… még több olcsó és hasznos árucikkecske, amelyek egy picit felvidítják a bosszankodó sorban állást (és természetesen újabb pénzt csalogatnak elő a tárcákból).

 

Az IKEA olyan mennyiségű és változatosságú árut helyez el az üzleteiben, amely szinte felfoghatatlan. Hinnétek vagy sem, ez is tudatos. Pszichológiai kísérletek bizonyítják, hogy a vásárlás mennyisége növekszik, ha egy üzlet növeli a választékot és az árumennyiséget. Ez különösen igaz, ha a potenciális vevő úgy megy be az üzletbe, hogy eleve nem egy vagy két dolgot szeretne vásárolni, hanem többet is. Ez pedig pontosan igaz az IKEÁ-ra: a vásárlói tipikusan nem egyetlen konkrét árucikkért keresik fel, hanem több mindent szeretnének megvenni.

ikea_recalls_dressers359462.jpg

Milyen következtetéseket lehet mindebből levonni? Nyilván messzemenőket, de a poszt célja nem ez, hanem a Gruen-transzfer egy, (talán) túlzásba vitt példájának bemutatása. Lehet emiatt az IKEÁ-t utálni vagy imádni, ám azt, hogy megéri-e számukra a labirintus-építés, igazán csak ők tudják megmondani.

53 komment
Címkék: Üzlet Ezmegaz

A bejegyzés trackback címe:

https://reklamfogas.blog.hu/api/trackback/id/tr7811686511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attila Racz 2016.09.08. 16:24:38

En erre csak annyit mondok, h ahanyszor az asszonynak sikerult berangatni az IKEA-ba (asszem talan 3x sikerul), mindannyiszor 15-20 perc utan panikrohamot kaptam es az embereket felrelokve menekultem ki, mert egy zsufolt levegotlen szuk szar az egesz, rossz vilagitassal. Amit az IKEA el akart erni, az nalam nagyon nem jott be, mivel kb a vilag legrosszabb helyei kozott elegge elokelo helyen van nalam az IKEA.

A hazassagunk megovasa erdekeben, mi raszoktunk az online rendelesre, vagy a nelkulem IKEAzasra.

2016.09.08. 16:33:10

Fogjuk már fel: nincsenek olyanok, hogy "olcsó árak". Az árakat senki sem akarja megvenni, még olcsón sem. Vagy egy termék olcsó, vagy az ára alacsony.

2016.09.08. 16:35:14

Engem kifejezetten dühít az Ikea féle kialakítás, a labirintus, mert érzem az emögött rejlő manipulációt. Ez inkább idegesít és menekülök ki belőle. Kifejezetten passzívan agresszívnak hat.

2016.09.08. 17:42:39

Szerencsére a szereld-össze-magad-otthon-ahogy-tudod gyakorlatukkal megmentenek az impulzus-vásárlástól. Nem, nincs szerszámkészletem, nem, nem fogok ezért venni, nem nincs olyan ismerősöm sem, akinek lenne. A német Ikea vagy a Poco (ugyanaz, csak pepitában és olcsóbban kicsivel) viszont veszélyes terep, mert némi felárért össze is szerelik a cuccokat, nemcsak hazaszállítják.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2016.09.08. 18:05:13

Azt irja a cikk, hogy nem lehet vásárlás nélkül távozni??--dehogynem! Az asszony miatt néha be kell mennem, de még soha semmit nem vettem/vettünk

Din Serpahis 2016.09.08. 18:17:04

Rühellem az ikeat - ha boltba megyek, azért megyek, hogy megvegyek valamit amire szükségem van, nem pedig azért, hogy megpróbáljanak rám sózni ezer szirszart mindenféle hülye trükkel. Ráadásul itt Svájcban tele van kisgyerekes családokkal, akik valamiért baromi jó programnak hiszik az ikeában lődörgést, a gyerekek össze-vissza rohangálnak, kb percenként fel lehetne bukni bennük, üvöltenek, őrjöngenek, katasztrófa. Sajnos vettünk onnan pár cuccot, na soha többet.

2016.09.08. 18:25:19

@Din Serpahis: A német Ikeák is tele vannak kiskölykökkel, akik családostól kolbászolnak órakat. Meg az otthoniak is. Van egy réteg, aki így oldja meg a családi délutánt :D. Nem tudom, Svájcban van-e Poco, de én inkább oda járok, ott nem jellemzőek a kisklambók, akikre 5 méterenként figyelned kell, nehogy felrúgd véletlenül. Hja, nincs éttermük, meg játszóházuk, meg bubámtöke, csak egy sima bútoráruház, alacsonyabb árakkal, mint az Ikea. Ők nem fizetnek külön a baby-sittereknek ... :DDD

5perc 2016.09.08. 18:45:49

Az én bent töltött időmet is sikerült gyorsan 0-ra csökkenteniük. De az jutott eszembe, hogy lehet, hogy így még jobb az ikeának, mert a férfiak gyorsan lelépnek, vagy be sem mennek, az asszonyok így viszont kontroll nélkül maradnak

Csicsóka 2016.09.08. 18:48:57

Van egy réteg, gondolom a felméréseik szerint kisebbségben, akik pont a labirintus miatt nem mennek ilyen áruházakba vásárolni - csak kivételesen célzott esetekben. Inkább megveszem ugyanazt máshol - akár drágábban - mint hogy egy plusz órát ténferegjek.

230e 2016.09.08. 19:12:18

Alul a pénztáraknál szoktam bemenni, és már előre tudom mi kell, ha tudom már otthon megnézem hol találom. A kialakítást nem szeretem a bútorokkal nincsen bajom.

Motorhead 2016.09.08. 19:19:11

Aki zöld leveses tányérból eszi a halászlét és kék pohárból issza a sört, az megérdemli hogy a rokonai - barátai kiközösítsék és soha ne menjenek el hozzá látogatóba. Hányinger az egész. Fiatalos ? inkább szegényes , de drága . Modern hülyéknek való. Az ott vett bútorokat kidobhatod ahogy megjön az eszed. :). Ja és a nevek - egy hányinger.

Nick a banya 2016.09.08. 19:35:23

Csak ismerni kell a menekülőótvonalat (mert van, nem kell a fenti részt végigmenni), ha az ember nem akarja.
ja, és IKEA=Idioten Kaufen Einfach Alles.

TS RS 2016.09.08. 19:49:02

Én szeretem az IKEA-t.
Bár mondjuk nem járok oda.

Ezmiértkell 2016.09.08. 20:01:16

Én is ismertem olyat, aki kb. 5 percet volt az IKEÁ-ban, rájött, hogy ez nem az ő világa -- és 1,5 óráig kereste a kijáratot..... Régen még csak-csak elment az IKEA, de pár éve kínai gyagyit árulnak isssszonyat drágán. Az egészről elsír, hogy a marketing élteti. Okos ember hamar rájön, hogy minden "Made in China" és nem kell otthon 67 pohár meg 99 kés....

zila5 2016.09.08. 20:06:41

Az IKEAban minden sarkon szembejön egy kényelmes, praktikus, tiszta, vidám otthon. Ezt nehéz lehet elviselni, ha a miénk nem ilyen. Olyasmi érzés, mintha csupa nálunk szebb, okosabb és kedvesebb emberrel lennénk összezárva. :D
Én szeretem az IKEAt :)

szelidorzo 2016.09.08. 20:29:21

Pontosan a kibaszott megoldása miatt nem vagyok hajlandó vásárolni, vagy akárcsak bemenni az IKEA-ba.
30 év alatt 3-szor mentem be. Elsőre magamtól, másodikra, harmadikra mondhatni kényszerből.
Most már kényszer (asszony) hatására sem vagyok hajlandó bemenni és kóvályogni egy órán keresztül valami bizbaz miatt. Megveszek bármit máshol, az IKEA meg szarjon sünt!

stower 2016.09.08. 20:36:13

Gruen velem is nagyon megszívta :) Rühellem a labirintust, a sok túlárazott ál-kreatív kínai gagyit, az igénytelen alapanyagokat (pl. bútorlap) és a fanatikus rajongótábort :)

valakitalánvagyok 2016.09.08. 20:53:49

Ha annyiszor kapnék 100 forintot ahányatoknak klippan kanapéja van egy életre jól lennék.

Hrobert · http://androlib.blog.hu 2016.09.08. 21:11:26

Értem az emögött levő logikát, a módszert. de énis inkább az ezeket a módszereket utálók közé tartozom. Nálam ezek ilyen szinten nem jönnek be, én ha akarok valamit kinézem neten, aztán elmegyek és megveszem. Ikeában meg a többi boltban is pont emiatt, mert max évente rendezik át - vagy még annyiszor sem - elég egyszer felmérnem a terepet, legközelebb tudom mi hol van, és csak oda megyek ahol az van amit meg akarok venni, vagy ami érdekel megnézés szinten. 1 óránál többet még nem nagyon töltöttem ikeában sem, még asszonnyal sem :D

Ketrec_rázza_a_majmot 2016.09.08. 21:13:36

@szelidorzo: +1 A sün mellé esetleg esernyőt is. Nyitva.

csodatévő dzsagodar 2016.09.08. 21:33:34

Néhány éve vettem 3 könyvespolcot. Most pont jól jött volna egy negyedik a többi mellé, de már nem gyártják ugyanolyan színben. Csodálatos!
Imádom, amikor olyan giga tömeg van, hogy állandóan rám lépnek, mindenhol valaki átoson előttem, vagy a hátam mögött b.szakszik, belém ütközik, vagy a sátáni hangon üvöltő klapecokat, akik toporzékolva leb.szkodják magukat a földre, vagy a kikerülhetetlen karfiolos seggű nyanyák 0,2-vel araszolnak a labirintusban.
Azt is jó volt látni, hogy egy kalodányi kljosten nevű plüspatkány halmazba hugyozott egy gyerek, a szülök meg sehol.

cso zsi 2016.09.08. 21:36:36

Amíg vannak emberek, akik a pesti aluljárókban eltévednek, ne szidjuk az ikeát.
Igen, labirintus. Néha érdemes végigjárni, hogy a célzott vásárlás már ne kerüljön fölösleges időbe.
A "levágásokat" használni, a kasszánál bejárni, vagy a "fel az emeletre, az étteremnél le a piacra" is működik.

Six 2016.09.08. 22:32:30

jajj hagyjuk már ezt az órákat kell kóvályogni az ikeában hülyeséget. ha az ember tudja mit akar venni, akkor max 5 (de inkább 3) percen belül minden elérhető.

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2016.09.08. 22:42:09

Most, hogy állást foglalt a migráncs kérdésben az IKEA, hamarosan "önként szeretné eladni üzleteit" a cba MAGYAR üzletláncnak.
Akkor majd:
1. nem lesz aki a pultokat feltöltse.
2. a Lázár testvérek itt fogják tartani a Magyar Nemzeti fogathajtó versenyeket.

Namir 2016.09.08. 23:04:49

Na, ismét beigazolódott, hogy a fikázó kommentek mindig többségben vannak.
Na meg, hogy 10 millió kritikus/szakértő országa vagyunk.

Azért valami mégiscsak működhet az Ikeában, mert nem kell félteni az alapító Ingvar Kamradot.
Vagyona több mint 65 milliárd euró, amivel kb. a 4. leggazdagabb európai.

Lady.Bird 2016.09.08. 23:45:59

Történelmi okokból alapvetően szeretem az ikeát... 20 éve, az első lakásunkat rendeztük volna be (Budapest): volt a gagyi honi asztalosiparszerű műkoloniál és szekrénysor, volt a nagyon drága szuperminőség, esetleg a kicsit kevésbé drága domus és kika, és ezek átnézése után elmentem az ikeába... Úgy éreztem, hogy lehet, hogy mégis tudok olyan bútort venni, ami praktikus, fából van, és néz is ki valahogy. Az első pár odalátogatásba majdnem belebetegedtem... Annyira kegyetlenül fárasztó egy hely, hogy meg kell tanulni használni. Szoktunk menni csak úgy, időtöltésnek, nézelődni, ötleteket gyűjteni, étteremben enni. Amikor valami egészen konkrétat akarok és nincs időm, akkor szigorúan hét közben vagy este - és ekkor célratörök, felkészülök, tudom hova megyek, miből mennyit veszek.
De tudom, hogy nem mindenkinek jön be a kínálatuk. Nem is jó mindenük, kritikával kell élni. Nekünk bejön, noha tényleg sok mindent megváltoztatnak. Az is jó, hogy nekem közel van, kocsival 20 perc, és a szállítás sem túl drága hozzánk. Lassan minden bútorunk tőlük van. Nem az örökkévalóságnak vannak gyártva, de nekünk jó.

Alick 2016.09.09. 00:12:23

+18 Jó lenne valamilyen zombis-hentelős FPS játék az IKEA labirintusában! milyen jól hangzana pl.: "az EKBY polcrendszer mögül egyszer csak kifreccsent a vér!"
:)

Hörömpő cirkusz világszám 2016.09.09. 07:22:44

Szeretek IKEA-ba járni, ötleteket gyűjteni, aztán otthon megvalósítani. Kisbútoraink (előszoba, fürdőszoba) és tárolóink nagy része tőlük van, nagyon praktikusak, meg vagyok velük elégedve. Nagyobb bútoraink vagy saját készítésűek, vagy asztalos készítette azokat és fából vannak, e téren az IKEA nem a mi világunk.Ágyneműk, párnák, paplanok, törülközők teljesen rendben vannak. Nekem fontos, hogy tiszta pamutból legyenek, ott meg tudom venni emberi áron.

Szeretem az éttermet is, amikor a közelben dolgoztam, sokszor jártunk oda ebédelni. Ma is előfordul, hogy "csak úgy", vásárlási szándék nélkül elmegyünk lóhúsgolyót enni, sőt az élelmiszer-részlegen vettünk fagyasztottat, hogy otthon is el tudjuk készíteni.

Egyszerűen a helyén kell kezelni a dolgokat: nem bedőlni az impulzusvásárlásnak, céllal érkezni, folyamatosan fókuszálni és ismerni a menekülőutakat.

Mr. Waszabi 2016.09.09. 08:42:48

Vannak olyan boltok - többnyire ruházatiak, ahol benyomásom szerint igyekeznek kényelmetlenné tenni az ott tartózkodást, pl. nagyon hidegre állítják a légkondit, az eladók direkt undok pofát vágnak, hogy minél gyorsabban vásárolj és húzz el onnan.

igazi hős 2016.09.09. 09:03:10

@Pink Petsch: "nincs szerszámkészletem" Ezért (és a kiálló csavarfejek elkerülése miatt) van a legtöbb bútorukban olyan csavar, amihez csak egy imbuszkulcs kell, azt meg csomagolnak hozzá. Nincs kibúvód :-D

igazi hős 2016.09.09. 09:07:28

@Csicsóka: "egy plusz órát ténferegjek" Férfiember vagy? Tudsz térképet forgatás nélkül használni? Akkor hogy nem sikerül megtalálni azt a két átjárót, amivel az út 80% kihagyható?

fénycsepp 2016.09.09. 09:13:12

Ha tudatos vásárló vagy, 15 perc alatt végzel az ikeaban, persze nem szombat délután. Az ikeaban egyébként pont az a jo, hogy mindenféle árfekvésű termékek vannak. A zene is sokkal jobb, mint csomó mas plázas boltban.

igazi hős 2016.09.09. 09:23:01

@csodatévő dzsagodar: Hány olyan bútorboltot tudsz, ami 10 évig tart egy terméket? A bútor is divatcikk, még ha nem is olyan gyorsan változik, mint a ruha.
Én úgy jártam az Ikeával, hogy költözés után kellett még 2 elem a konyhába, nosza megnéztük, corpusz van (a fehér funér örök, a 60 centi szélesség meg szabvány), de olyan ajtók már nincsenek. És itt jött a magyar boltokhoz szokott vásárló ledöbbenése: az ügyfélszolgálaton azt mondták, hogy vigyem be a régi ajtókat (számla már rég nincs meg, de nem számít), vegyem meg az újakat és az utolsó nyilvántartott áron beszámítják a régi ajtókat. Hoppá, ezt hívják vásárlóbarát ügykezelésnek!

2016.09.09. 09:40:02

@igazi hős: Khm, izé, ez úgy mondjuk igaz lehet egy nagyobb bútordarabnál, de előszobai meg fürdőszobai kiegészítőknél tutira nem. Így "menekültem" meg attól, hogy jé-de-pofás-cipőtartó-fürdőszobai-polc-nem-is-drága-kell, aztán megkerestem a földszinti raktártér illetékes dolgozóját, aki felvilágosíttt, hogy ehhez ilyen-amolyan csavarkulcs kell. Mondom, oké, akkor kösz :D (Gondolom, ha lett volna mellé csomagolt kulcs, akkor szól, hogy hééé-kisnagysád!)
Bár, most hogy mondod, az állólámpákhoz van. Tényleg. Mert olyanokat vettem már, és volt hozzájuk, valami kulcs-szerűség, silány anyagból. De azokhoz meg minek? Azokat kézzel is simán össze lehet csavarozni.
Ja, és fotelekhez tuti nincs, mert azt is vettem volna, és ott is elmagyarázták mivel és hogyan kell összecsavarozni. Így elmentem a Kikába babzsákért :DDD

2016.09.09. 09:48:56

@Mr. Waszabi: De ilyen helyeken mi a fenéért vásárol bárki is? Ha undok az eladó, ha üvölt a zene, akkor kanyaron kívül normális ember mást nem vesz. Nem lehet olyan pulcsi, poló, nadrág, szoknya, cipő, amit ne kapnál meg máshol is. Úgyis mind Keleten gyártják.

holysmoke0523 2016.09.09. 10:59:29

Én kakilni járok az ikeába. Ott van csomó vadonatúj wc az emeleten. Igaz néha rámnyit valaki,és olyankor meglepődik,de gondolom ez amiatt van,hogy nincs "foglalt" jelzés az ajtókon és nem zárható.

darkmirjam_light 2016.09.09. 11:12:49

Engem buktak. Ikeába menni annyi sok elbaszott időt jelentett, hogy két éve nem jártam ott. Mostanra meg lett szokva, el lettem fogadva ilyennek.
Van az a kemény, egészségtelen zöld műanyag, amiből kanáltól kezdve székekig mindent öntenek. Az is segített. Meg tudtam mondani a feleségemnek, hogy az élet rövid, hogy órákat töltsek ilyesztő zöld műagyagdarabok között.

goodjohnwin 2016.09.09. 11:37:59

Azért ANNYIRA nem nehéz céltudatosnak lenni az áruházban és gyorsan áthaladni azokon a részeken, amik nem érdekelnek, hogy gyorsan eljuss addig, amit tényleg meg akarsz venni.
És bár nincs sok átjáró, azért a meglevőket kihasználva le lehet rövidíteni a "kilómétereket".
Szóval igazából csak azt zavarja össze a rendszer, aki hagyja magát...

a sok szanaszét rohangáló kisgyerek viszont tényleg nagyon idegesítő.

darkmirjam_light 2016.09.09. 11:50:30

Tetszik az a szó, hogy klampec. A családi délutánosokat sajnálom. Voltam kisgyerekes, a szellemi elsivárosodás komoly rizikó és az ikeadélután ez egyik tünet.
Meg van az az arckifejezés a csajok arcán, hogy ők most lakberendezők, az ikeás dizájntól inspirálva majd ők megmutatják, hogyan kell feldobni a lakást. Tipikusan ők vásárolnak apró vödröt formázó fém virágkaspókat félhalott bambuszokkal. Meg teamécsest, négyszázas pakkot.

Six 2016.09.09. 11:55:30

@darkmirjam_light: mondjuk nekem az "ilyesztő" szó eddig a legijesztőbb ma

Six 2016.09.09. 12:03:35

@darkmirjam_light: az mondjuk tény, hogy az ismerőseim megdöbbentően nagy része lett az elmúlt 5-10 éveben képzett "lakberendező" vagy "fotós"; ez eléggé ijesztő trend

2016.09.09. 13:05:56

@darkmirjam_light: Najó, de mi a tököt lehet abban élvezni, hogy órákig bolyong valaki egy bútorüzletben? Most komolyan.
Na igen, nekem is rejtély, hogy mit keresnek az élő növények az állandó neonfényben. Igazad van, azok a szerencsétlenek inkább félholtak. No meg, a lakberendezős része is igaz :DDD Az Ikea és hasonló üzletek arra nagyon jók, hogy egy albérleti szobát vagy lakást berendezzen az ember, de a saját lakásomban eszembe nem jutna Ikeás ágyat vagy szekrényt, vagy semmilyen masszívabb tárgyat venni, ugyanis rendeltetésszerű használat mellett, ha 4-5 évet kibírnak, akkor már nagyon jó. Elég normális kiegészítőket és tárolódobozokat kapni, azok jöhetnek egy saját lakásba is, de kb. ennyi. Amikor viszont egy komplett szekrénysor mindössze 250-300 euróba kerül, akkor ott erősen gyanakodni lehet, hogy olyan 3- 4 év múlva kezdődhet újra a lakberendezés.

darkmirjam_light 2016.09.09. 13:21:46

@Six: Kár, hogy még mentségem sincs. Megijedtem és félrenyomtam... ilyesmik jutottak csak eszembe. Rá kell szoknom a rettenésre. Bocs, köszi.

fda 2016.09.09. 13:49:54

Le kellene mérni stopperrel, de szerintem az IKEA 5 perc alatt végigsétálható. Kb. 5-10 másodperc végigjutni pl. a konyharészlegen, ha nem ezért jöttem.

Hagyjuk már ezt az órákat bolyongós és eltévedős hülyeséget, egyébként térképek is vannak, és bármelyik eladó szívesen válaszol, ha rákérdezel, hogy merre vannak a konyhai kések vagy a franciaágyak, mert téged ez a két áru érdekel.

lobster thermidor 2016.09.09. 15:20:23

Na erre a marhaságra már tényleg nem sokat lehet mondani.

5perc 2016.09.09. 15:46:42

@Hörömpő cirkusz világszám:
"Ágyneműk, párnák, paplanok, törülközők teljesen rendben vannak."
Egyedi méretben érzésem szerint, mert máshol nem is kapok ugyanolyan méretű huzatot rá.

scsaba1 2016.09.09. 16:16:22

Akkor itt nem sokan voltak még az Ikeában (ahogy a cikk írója sem). A bemutatóteret simán le lehet vágni egy átjárón, ahogy a vegyesiparcikk-részlegen sem kell követni jó birkaként a lábnyomokat. Egyébként majd' bármelyik multira igaz, hogy végig lehet sétálni a pénztárak vonalában, nem kell cikk-cakkban végigbolyongani az egészet.

Bobacska 2016.09.09. 17:10:50

@Pink Petsch: Az itteni IKEA is vállal hazaszállítást, meg összeszerelést, csak akkor már nem olcsó az, ami a boltban még annak tűnik.

Lady.Bird 2016.09.09. 17:35:30

@scsaba1: Sétálgattál te már az Ikeában a pénztárak vonalán? És vettél is valamit?

2016.09.09. 19:04:54

@Bobacska: Tavalyelőtt nyáron az Örs vezér téri tuti nem vállalt összeszerelést, csak kiszállítást. Pedig fizettem volna felárat. Bérleménybe vettem ágyat meg egy komód-szerűséget, és végül a tulajjal kínlódtuk össze. Ő is pont olyan ügyes volt benne, mint én :D

scsaba1 2016.09.09. 19:42:23

@Lady.Bird: Szövegértés. Ikeás mondat után pont. Nagybetű, új mondat, ami a _többi_ multira (Auchan, Tesco) vonatkozik. Egyébként az Ikeában is egy rahedli idényjellegű biszbasz van felhalmozva a pénztárak körül. Tehát ha karácsony előtt csak egy ikeás minimálgyertyatartó a cél, akkor rövidített úton bemész, vagy csak egyszerűen a pénztáraknál besétálsz és veszel

Bobacska 2016.09.10. 08:18:54

@Pink Petsch: Én vagy négy éve Budaörsön vettem egy ágyat, persze részletekben (keret, rácsok, matracok). Megkérdeztem, hogy vállalnak-e szállítást, meg összeszerelést. Akkor a budaörsi üzlet vállalta mindkettőt. Csak éppen másfélszeresére növekedett volna a költségem. Ezek szerint talán az is változó, hogy melyik áruház és mikor vállal összeszerelést. Amúgy mi is nagyon ügyesek voltunk a barátommal. Csak a keret összerakása három és fél óra volt, szünet nélkül. Mit mondjak, egyikünknek sem ez a szakmája. Utólag viszont azt mondom, hogy megérte. Sikerült, és nem került pénzbe, meg egy nap szabadságba.

goodjohnwin 2016.09.14. 11:19:40

@5perc: skandináv a méretezés, magasabb emberekre van optimalizálva. Nemrég vettem észre (nagy örömmel), hogy a H&M Home is ebben a méretben árulja az ágyneműket.
süti beállítások módosítása