Bankkutya

2016. október 19. 06:58 - reklamfogo

Már írtam arról, hogy a jó reklámhoz sok minden kell, de ha biztosra szeretnénk menni, akkor három szereplő elengedhetetlen: csinos nő, mosolygós gyermek vagy aranyos kutya. (A legjobb kombináció egy kétgyermekes, kutyás család szerepeltetése, de ez nem mindig kivitelezhető.) Ebből adódik a következtetés, hogy a reklámiparban a legnépszerűbb állat a kutya. Nem akarok pszichológust játszani, ezért csak tippelem, hogy talán a hűsége és értelmessége miatt lehet így. De az is megeshet, hogy csak cuki.

Kutyák tehát sokféle reklámban felbukkannak, ezért nem meglepő, hogy a bankok is szeretik őket. Egy egyátalán nem alapos és reprezentatív kutatásban körülnéztem egy kicsit a pénzintézetek hirdetései között, és ennek eredményeképpen tálalok most egy csokrot a kutyás reklámokból.

Mint látható, a legtöbb nagy banknak van kutyás hirdetése és általánosságban elmondható, hogy az állatok szerepe pusztán az illusztráció. Ez leginkább az Allianz reklámján tűnik fel, a kutyus mintha nem is ott lenne, a kamerába néz, miközben mindenki más másfelé. A Budapest Bank hirdetésén nem teljesen egyértelmű az eb szerepe: egyhavi törlesztőn vehetek egy kutyát vagy a már meglévő kedvencemre költhetem (vegyek neki egy új kosarat)? 

Az Erste kutyája otthon érzi magát, és nagy kutyaszemekkel szuggerál minket hitelfelvételre. "Egy hely, ami állandó", mondja a felirat, de ez relatív... persze kutyaévekben egész állandónak tűnhet. Az FHB reklámjában is egy hasonlóan édes kutyus bámul ránk egy dobozból. A célcsoport nyilván a gyermektelen házaspárok. A Sberbank hirdetésén szereplő kutya szerepe is ködös, talán a gyors és biztos megoldás megtalálása volt a feladata, ámbár kétlem, hogy kiszagolná a hitelfeltételeket. Hogy a bankos hölgy is mosolyogva simogatja a férfi ügyfél szőrős kutyáját, freudi hozzáállást igényel, úgyhogy passzolom.

Az OTP reklámja az egyedüli, ahol a kutyusnak aktív szerep jut, igaz negatív, mert éppen leamortizálta apuci kedvenc kanapéját és dizájn-lámpáját. De ki tudna haragudni egy ilyen aranyos házikedvencre? (Aki mellesleg rettenetesen hasonlít mintázatában a Sberbankos ebre.) Inkább vegyünk fel hitelt! Vau!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reklamfogas.blog.hu/api/trackback/id/tr9711816229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása