Titokraktár

2018. január 11. 06:41 - reklamfogo

carexstorage.jpgHa valaki nézi azt a dokumentumsorozatot, amely azoknak a raktárhelyeknek az árveréseit mutatja be, amelyeknek tulajdonosai jó ideig nem jelentkeznek a raktárért, tudja, hogy milyen furcsaságok kerülnek elő ezeknek az elfeledett tárolóknak a mélyéről. Lehet ott filléres, használt szalvéta vagy sokezer dollárt érő, középkori műkincs, ám időnként ennél "egzotikusabb" tárgyak is felbukkannak, amelyeket a tulajdonos nyilván itt rejtett el, hogy ne kelljen annyit magayarázkodnia otthon.

Erre az utóbbi motívumra repült rá a Carex raktározó cég, amely kisméretű, személyes raktárhelységeket ad bérbe. Ahogy a szöveg mondja: "Small spaces for your big secrets", vagyis "Kis helyek a nagy titkaidnak". Több verzió is született erre a reklámra, itt éppen egy évtizedes konspirációt dolgoznak fel, miszerint akkor most tényleg jártunk a Holdon vagy csak filmtrükk volt az egész?

Az ötlet kiváló, egyszerre manipulál a rejtett érzéseinkkel és a titok misztériumával. Egyes felmérések szerint az ingyenes felhőtárhelyek jelentős részét olyan pornóvideók töltik be, amelyeket az emberek nem kívánnak a saját számítógépeiken tárolni, szóval ki tudja, mire lehet jó egy ilyen személyes raktár. Mi is a telefonszámuk...?

Szólj hozzá!

Rózsaszín leányálom

2018. január 08. 06:27 - reklamfogo

Bár idehaza meglehetősen enyhe az idő, nemhogy a Karácsony, de az Újév sem volt fehér, reggelente azért elég csípős hideg tud lenni a buszegállóban. Ezért szívet, és persze testet is, melengető a Barbie gerilla-akciója, a Barbie buszmegálló.

barbiebus.png

Persze nyilván a tízévesnél fiatalabb lányok örülnek neki elsősorban, de szerintem idősebbek is igénybe vehetik. Külön apropó, hogy a szemeteskukát is színre fújták, ez az, amikor figyelnek a részletekre is.

A felirat csak annyi, hogy "Dream big", azaz "Álmodj nagyot". Azt nem tudom, ennek mi köze a buszmegállóhoz, talán csak annyi, hogy a zsúfolt busz helyett egy hófehér lovas limuzin érkezik a hercegnőkért. Legalábbis az álmaikban, mert a valóság gyakran olyan zord, mint a háttérben lévő téli fagy.

Szólj hozzá!

1000 és egy pi...ci

2017. december 31. 08:18 - reklamfogo

Itt a Szilveszter, ilyenkor mindenki igyekszik valamilyen viccesen szexi posztot elhelyezni a blogján, én is így teszek. Minden szöveg nélkül adjuk át magunkat az élvezetnek:

Nos, igen, egy kicsit coitus interruptus, mivel valami nagyobb extázisra vágyunk, és nem a VW Cross Up kicsi, piros, de legalább csúnyácska autójára. Igaz, tud menni egy tankkal ezer kilométert, és nem kell olyan gyakran megállnia, mint nekünk, embereknek. (Bár nem tudom, ki az, aki csakis akkor áll meg pisilni, amikor amúgy is tankolnia kell.) Nem mellesleg szép és jó ez az ezer, ám tapasztalataim szerint ez nagyjából 4-5-ször annyi, mint amennyit tolerálunk.

Egyébként a reklám ötletes, és remek a zenei aláfestése is. Az mondjuk nem teljesen világos, hogy, az ezer kilométeres útról miért pont ez az aspektus jutott eszébe a készítőknek. Talán nem engedték ki őket sem, amíg nem rukkoltak elő valami eredetivel?

Szólj hozzá!

Elnöki füst

2017. december 27. 08:18 - reklamfogo

rrchester1952.jpgTúljutottunk a nehezén, tele pocakkal várjuk az újévi bulikat, de addig is, amolyan after-Christmas fílinggel, legyen itt egy 1951-es cigarettareklám, a Chesterfieldtől. Nem csak az a különlegessége, hogy a cigarettát tarja a legmegfelelőbb karácsonyi ajándéknak (egy fokkal jobb, mint a puska), hanem hogy a későbbi amerikai elnök, Ronald Reagan, szerepel rajta. Itt még fogalma sem volt (talán csak álmai) arról, hogy egyszer elnök lesz, bár a háttérben már fehér a ház.

Ronald laza mosollyal és egy hanyagul a szájszélre csúsztatott bagóval ül, és épp dedikál... pedig nem! A Chesterfield ugyanis 1951 Karácsonyára olyan kartonba csomagolta a cigarettáit, amelyet egyből díszcsomagolásként is lehetett használni, sőt azt is rá lehetett írni, hogy kitől, kinek. 

A szobát díszítő hatalmas koszorú okés, a bal sarokban a réce elmegy, de könyveket támasztó ló kissé kakukktojás..., egy rénszarvas nem akadt a kelléktárban? Az viszont örömmel tölthet el bennünket, hogy Reagan nem az egyedüli elnök, aki a reklámiparban (is) tevékenykedett mielőtt kezébe kapta az atomkódokat és az 51-es körzet kulcsait.

A hirdetés egyébként multifunkciós: a cigarettán kívül Reagan új filmjét, a Hong Kong-ot, is reklámozza... arról nem tudok, hogy a Chesterfield sponzorálta volna, de ki tudja. A politika és a sóbiznisz időnkét egybeforr...

Szólj hozzá!

Gyorskarácsony

2017. december 23. 07:57 - reklamfogo

suzukixmas.jpgMaradjunk még továbbra is a Karácsony bűvkörében, annak ellenére, hogy pillanatnyilag az ünnepi kapkodás és rohanás van műsoron. Mindenki szalad valahová, hogy minden tökéletes legyen Szentestére. (Csak szólok, sosem lesz tökéletes, ám ennek ellenére is lehet élvezni a Karácsonyt). A nagy futkosásban ugyanakkor magunkra (és egymásra is) vigyázzunk, erre próbál figyelmeztetni ez a pöpec Suzuki reklám.

Lassan járj, tovább érsz - ez lehetett a koncepció, amit ötletesen mutatnak be ezzel a sebességmérős ábrázolással. Apuka ugyan az ilyenkor elvárt (de miért is?) lepukkant állapotban érkezik, de a család legalább ujjongva várja. Pompás.

De a felirat... "Faster Farther. Drive responsibly.", azaz "Gyorsabban Messzebb. Vezess felelőséggel." Hogy hogy "gyorsabban"? Most akkor nyomjam a pedált vagy sem? Mintha némi ellentmondás feszülne a kép és a szöveg között. Vagy arra próbálnak utalni ezzel, hogy minél gyorsabban hajtunk, annál messzebb kerülünk a családunktól... a fekete háttérszín alapján akár halálosan messze is? Ez az interpretáció nem csak morbid Karácsonyra, de ráadásul igényel némi intellektuális elmélyedést, amely általában nem jellemzi a reklámokat.

Akárhogy is, a hirdetés jó, koncentráljunk inkább a képre, és persze vezessünk óvatosan. Kellemes Karácsonyt!

Szólj hozzá!

Fatuskóság

2017. december 20. 06:15 - reklamfogo

1947-textron.jpgKözeleg a Karácsony, és sokasodnak az ilyen témájú posztok, ezért mint az ujját a társadalom ütőerén érzékenyen tartó blogger, én sem maradhatok ki a trendből. Ám ha valaki bájos és érzelgős karácsonyi filmecskéket vár, akkor már most szólok és előre, hogy itt ilyen nem lesz. Helyette lesz viszont retróba révedés, mint például ez az 1947-es reklám.

Yule, azaz a téli napforduló, ünnepére készült, valahol a Textron nevű férfiruha gyár marketingosztályán, ahol nyilván olyan férfiak dolgoztak, akikben így az év végére komoly mértékben felgyülemlett a tesztoszteron (Textron-tesztoszteron). Ezt onnan vélelmezem, hogy ilyen rendkívül férfias reklámmal álltak elő. Mert mit is látunk itt? Kék pizsmás emberünk fehér pizsamás bartátját húzza egy farönköt mintázó szánkón. Mezítláb, mert mit nekük a fagyos hó. (Bár ha jobban megnézzünk, nem is gázol a hóban, hanem felette lebeg.)

Szemmel láthatólag mindkét pasi roppant élvezi a dolgot, a háttérben pedig rénszarvastestbe oltott meztelen nimfák próbálják csupasz felsőtestüket takargatni. Hogy fáznak vagy csak szégyellik magukat, az kérdéses, de ez mégiscsak egy férfiruha reklám, szóval ne is reméljék, hogy kapnak valami szép pulóvert.

"Fuel for the Yule spirit" mondja a szlogen, azaz "Üzemanyag a Yule lelkülethez". Bár ők az ünnepi színekben készült ruhákra (mint azt a képen is láthatjuk, férfias alsónadrágokra) szeretnék felhívni a figyelmet, nekem óhatatlanul is a kandallóban pattogó fahasábok ugranak be erről. Nem vagyok biztos a célközönségben sem, ez most a pasiknak szól, hogy vegyenek maguknak ilyet, vagy a nőknek, hogy vegyenek ilyet a férfiaknak? A cserépben álló karácsonyfa azonban minden kétséget eloszlat: teljes a kép-, és üzenetzavar. 

Szólj hozzá!

Az autóját!

2017. december 18. 06:12 - reklamfogo

Gyakori aggodalom a hirdetők részéről, hogy ebben a hatalmas reklámzajban, nem fogják észrevenni az ő hirdetéseiket. Erre van néhány gyógyír, az egyik például az itt látható Sixt autókölcsönző tálalásában. A technika röviden: a méret a lényeg.

sixthand.jpgAz első képen egy hófehér BMW szerepel, és persze egy hatalmas szörnykéz, amely épp megragadja az autót. Akkora, hogy lehetetlen nem észrevenni. (Bár tudományos kísérletek bizonyítják, hogy irdatlan nagy dolgokat sem tudunk észrevenni, ha nem akarunk.) Mindenesetre ezt akkor is nehéz lenne figyelmen kívül hagyni, és ha nem is áll szándékunkban autót bérelni, egy szelfihez jó háttér és már az interneten terjed tovább a reklám. Ügyes! (A felirat egyébként csak annyit mond, hogy: "Ne aggódjon, csak bérelni akarja.")

sixtglue1.jpgA másik verzió egy Mercedest használ, amelyet valószínűleg nem kis munkával rögzítettek a plafonra az iroda bejárata fölé. A szöveg itt izgalmasabb: "Vigyázat! Olcsó ragasztóval rögzítve." Ehhez tudni kell, hogy a Sixt az egyik legolcsóbb árfekvésű autókölcsönző (vagy legalábbis ez a koncepciójuk), ezért bátorkodtak azt az analógiát használni, hogy ha az olcsó ragasztó ilyen jól rögzíti az autót, akkor nyilván az olcsó autóbérlés sem olyan rossz. Miért fizessünk ugyanazért a kiváló szolgáltatásért feleslegesen sokkal többet, igaz?

Szólj hozzá!

Csuka duma

2017. december 14. 08:19 - reklamfogo

Mivel úgy egyébként a konspirációk és titkos tervek kísértete járja be piciny hazánkat, a Reklámfogás Blog is kötelességének érzi, hogy leleplezzen egy, a cipő fronton felbukkant, és egyre terjedő reklámstratégiát. Ennek a taktikának a csapásiránya egyszerű: látsszunk menőnek, de közben legyünk ostobák. Az első konspirátor ebben a műveletben a CCC volt, amely egy egyébként kellemes, ízléses reklámfilmmel jelentkezett tavasszal, ám újabb verziói még most is futnak. Mutatom:

Első pillantásra nincs is benne semmi feltűnő, sőt ha sokszor megnézzük, akkor sem fogunk látni semmi érdekeset, mert a lényeg nem is kép, hanem a zene, illetve a dalszöveg. Persze fülbemászó, ritmusos, és ráadásul a cipőkről is szól, de mit is énekel? A dal egyébként egy 1966-os Nancy Sinatra sláger feldolgozása, és a refrénje (amely a reklámban is tisztán hallható): "Well, these boots are made for walking, and that's just what they'll do, One of these days these boots are gonna walk all over you." Ez magyarul annyit tesz, hogy "Nos, ezeket a csizmákat sétálásra készítették, és pontosan ezt is fogják tenni, Egy napon ezek a csizmák majd átgázolnak rajtad." Ó, de kedves, ugye? 

Erre tromfol rá a szlogen: "Megyek, hogy többet érjek el." Vagyis egy nap majd átgázolok rajtad, amikor már nem lesz rád szükségem, mert én többet akarok. Végül is miért ne... hiszen ilyen világot élünk.

A másik összeesküvő szerencsére nem ilyen agresszív, de lépése pontosan beleillik a "menőn ostoba" stratégia vonalába. A Dorko óriásplakátjairól van szó, amelyeken a butaság egy bevásárlókocsiban trónol.

drkkosar.jpg

"Jó helyekre visz." Hova is? Egy lepusztult gyártelep repedt betonú, oszladozó téglafalú, vasrácsos ablakú és vasajtós udvarára? Bele egy bevásárlókocsiba? Pontosan melyik ezek közül a "jó hely"? Tudom, hogy nem én vagyok a célcsoport, és én már sosem leszek ilyen menő, de azért nem kellene ész nélkül nyomni a dumát. Hátha valaki értelmezni is akarja az üzenetet és nem csak lájkolni.

Szólj hozzá!

Ez a panda nem viccel

2017. december 11. 06:08 - reklamfogo

Jó pár évvel ezelőtt (2010-ben) hatalmasat ütött egy egyiptomi (igen, egyiptomi) sajtreklám, a Panda Cheese. Még a nemzetközi Panda-díjat is megnyerte... nem, ez nem igaz, de a Dubai Lynx (hiúz) és a Cannes-i Silver Lion (ezüst oroszlán) díjakat tényleg bezsebelte. És nem mellesleg óriási internetes mém lett belőle. Íme:

Ez volt az első reklám, amelyben egy aranyosan bánatos képű panda, egy bársonyos Buddy Holly love-song dallamára, lezúzza a Panda sajtot nem igénylő apuka bevásárló-kocsiját. "Never say no to a panda." mondja a szlogen, azaz "Soha ne mondj nemet egy pandának.", amely nyilván a Panda sajtra vonatkozott. Lehet, hogy az egész koncepció a két évvel korábban bemutatott "Kung Fu Panda" animációs filmből ugrott elő, de akárhogy is, megérdemelte a díjakat. Ötletes, vicces, közvetlen, és valóban figyelemfelkeltő. Ha erre még rágyúrtak egy bolti kampánnyal is (pandának beöltözött emberek a sajtpult környékén, persze békésebb fellépéssel), akkor ez mindent vitt.

Ha ilyen pazar ötlet nem is jutott eszükbe (amit nem tudok), akkor sem álltak meg ennyinél, elkészítettek ugyanis egy "folytatást" is a fenti jelenethez:

Világos, az apuka gyorsan tanul. Mondjuk a gyerekkel szembeni modora még csiszolásra szorul, de talán majd azon is segít egy másik panda. Vagy koalamaci.

Szólj hozzá!

Megjött a Mikulás

2017. december 06. 10:21 - reklamfogo

niveasanta.jpgMegérkezett a Mikulás, vagy a Télapó, kinek melyik elnevezés fekszik, bár manapság ez már nem lényeges. Ha már így a múltat piszkáljuk, legyen itt egy korabeli reklám, talán a nyolcvanas évekből, a Niveától, amikor még a férfiakra is jobban odafigyelt.

A grafikai dizájn roppant egyszerű, ám nemcsak ötletes, de ráadásul egy olyan hétköznapi szituációt mutat, amelyet egy kreatív feleség/barátnő nyugodtan megpróbálhat megvalósítani az otthoni fürdőszobában. Még akkor is, ha a párja elektromos borotvát használ.

 

Szólj hozzá!