Plak-át-fogalmazás

2019. november 14. 06:36 - reklamfogo

Akkor politizáljunk egy picit.

Az teljesen természetes, hogy egy kormány büszke a családpolitikai intézkedéseire. Az is nyilvánvaló, hogy ezt igyekszik népszerűsíteni (csúnyább szóval: propagálni). Ugyanakkor kérdés, eközben mennyire távolodhat el a realitástól. Hogy konkrét legyek, jelenleg több kormányzati reklámplakát is látható szerte az országban, amelyek közül kettőnél merült fel bennem  a "távolodás" ténye. Az egyik a babaváró támogatás.

babavaro2_okt19.jpg

A jelenleg futó kampányban az a szöveg, hogy "Babaváró támogatást kapnak a családok". Érdekes módon ugyanez az intézkedés idén március 19-én még más szöveggel szerepelt: "Babaváró támogatást kapnak a fiatal házasok."

babavaro1_marcius19.jpg

Vagyis fél év alatt a fiatal házasokból családok lettek, ami arra utal, hogy bővült a kedvezményezettek köre, pedig nem. A családok szó ebben a hirdetésben kifejezetten félrevezető. Emellett a "támogatás" szó eleve karcos, hiszen nem támogatásról van szó, hanem hitelről, amit vissza kell fizetni - igaz ugyan, hogy a baba/babák érkezésével egyre kedvezőbb feltételekkel (sőt 3 pici után tényleg támogatás lesz, mert a fennálló tartozást elengedik). Az is változás, hogy korábban a családvédelmi akcióterv része volt az intézkedés, mostanra pedig már a jobban teljesítés hozománya. Nos, akkor melyik?

tankin.jpgA másik "távolodós" hirdetés pedig az "Egymillió gyermek kap ingyen tankönyvet."

Sokak számára az "ingyen tankönyv" azt jelenti, hogy megkapom a könyvet fizetség nélkül, és azt ugyanúgy használhatom, mintha megvettem volna. A szöveg is többször hangsúlyozza, hogy "ingyen" megkapja. De igazából csak kölcsön kapja a gyermek, az év végén ugyanis sérülésmentesen vissza kell adni, sőt, amit beleírt az év során, azt ki kell radírozni. (Ha nem így tesz, meg kell vennie a könyvet.) Vagyis a szöveg helyesen az lenne, hogy "Egymillió gyermek ingyenesen kölcsönözhet tankönyvet.", és az apróbetűs részben az irreálisan szigorú feltételek (ne írjon bele egy tankönyvbe, munkafüzetbe?!).

Félreértés ne essék, nem az intézkedéseket kritizálom, örülök minden segítő szándéknak és lépésnek, pusztán a kommunikációt tartom félrevezetőnek, akárcsak az "intelligens" mosóport vagy a "kényeztető" csokoládét.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reklamfogas.blog.hu/api/trackback/id/tr515304780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása