Instant infantilizmus

2024. július 01. 12:58 - reklamfogo

molmoney.jpgBár magam komoly reklámfogyasztó vagyok, és az évek során sokminden szembejött, vannak olyan hirdetések, amelyek még az én gyomromat is megfekszik. Kettőt szeretnék bemutatni ezekből, nagyon hasonlóak, hisz mind a kettő az emberi naivitásra, hiszékenységre és kapzsiságra apellál. Ja, és mind a kettő az Instagramon került elém, vajh miért...

Az első, amelyen miniszterelnökünk tapsol, a legzseniálisabb. A hirdetés szerint annyit kell tennem, hogy vásárolok legalább 90 ezer forintért MOL részvényt, és utána indulhat a habzsi-dőzsi. Egy részvény a bejegyzés írásának pillanatában 2880 forint, vagyis ennyi pénzért 31 db részvényt kapok. A reklám szerint ha akár egyetlen darab részvényem is van, akkor havi 415 ezer forint üti a markomat egész évben. Azt nem tudom, hogy akkor 31 részvény esetén 31x415 ezer esik le vagy akkor is csak 415 ezer, de akárhonnan is nézem, nem rossz befektetés. Az amerikai azt mondja, hogy ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem igaz. Nos, ez mennyire szép? És vajon igaz lehet? Az pedig egy külön rejtély a számomra, hogy miért épp O. V-t választották mindehhez illusztrációnak?

canonhabarcs.jpgA másik reklám sokkal alaposabbnak néz ki, de ugyanolyan átverés. A szöveg, amely magyarsága amolyan Google fordító szintű, azzal kezd, hogy (ők) egy tégla és habarcs üzlet, amely a New Town Plaza-ban található. Ez egy hong-kongi bevásárlóközpont, de hogy ott építőanyagot nem árulnak, az betonbiztos. Aztán azzal folytatja, hogy kamerákat küldtek Izraelbe... egy téglaüzlet? Kamerákat? Ráadásul a vámhatóság elkobozta őket. Valami nagyon nem lehetett rendben ott a papírokkal... A titokzatos habarcsvállalat ezért áron alul szabadulna a kameráktól, hogy ne kelljen fizetnie a raktározási díjat. Ez sántít, mert ha a vámhatóság lefoglalta, akkor nem adja oda egyébként sem. Az ár zloty-ban, azaz lengyel pénznemben van, és a hirdetés az Amazon-t is belekeveri a képbe. (Az érdekes, hogy azt nem állítják, hogy Canon fényképezőgépekről lenne szó, az ugye csak illusztráció.) A 170 zloty kb. 16 ezer forint, ami egy Canon gépért, objektívért és táskáért bagó, olyannyira, hogy nem igazán hiszem, hogy a tégla és habarcsüzlet akár nullszaldóra is kihozná az izraeli kalandot.

Remélem senki nem kapott kedvet MOL részvényt vásárolni csak azért, hogy havi 415 ezer forintot (bár ez nem biztos, mert nincs odaírva, lehet hogy 415 ezer iráni riált kap, ami kb. 3600 forint), vagy hamis fényképezőgépet venni izraeli vámraktárból egy kínai téglaüzlettől. Ezzel az erővel akár nekem is utalhatná a fenti összegeket, ráadásul az garantáltan jobb helyre kerülne, mint a csalók bankszámlája.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reklamfogas.blog.hu/api/trackback/id/tr8618438537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása