Plakátpárbaj

2014. április 11. 21:05 - reklamfogo

britainfull.jpgNapjainkban olyan dolgok történnek, amelyekre még a legmerészebb futuristák sem gondoltak volna, például... ööö... például sok minden, de úgyis mindenki tudna példát mondani, ugye? Ezen frappáns, majdnem politikusi magasságokba emelkedő bevezető után hadd mutassak két politikai reklámot, amelyek tényleg egy egyedülálló jelenség példái, névszerint a hirdetéseken keresztüli vitatkozás első bimbói nyílnak itt a szemünk előtt. (Nem, nem ittam, ez úgy jön.)

Szóval majd egy évvel ezelőtt a britek helyénvalónak érezték egy nem túl impozáns látványt és annál is elkeserítőbb szöveget tartalmazó hirdetés nyilvánosságra hozását, miszerint "Don't come to Britain, it's full", azaz "Ne gyere angliába, tele van". A hirdetés célja a bevándorlók áradatának megállítása Anglia rossz tulajdonságainak felsorolásával (pl. rossz lakhatási viszonyok, korrupt politikusok, haldokló fák, részegek stb.). Befejezésül megemlítik, hogy "We hate ourselves - we'll probably hate you too.", vagyis "Utáljuk magunkat - valószínűleg téged is utálnánk." Nagyon kedves, nem? Ettől a felvilágosító, kijózanító, plakáttól azt várták az illetékesek, hogy majd kedvét szegi a bevándorlóknak.

romania.jpgNos, egy év távlatából, pestiesen szólva azt mondhatjuk, hogy ez nem jött be, mert Anglia jobban tele van, mint egy éve. A plakát azonban nem volt hatástalan, mert több kelet-európai ország úgymond magára vette a célzást és a románok stílusos válasszal rukkoltak elő. Tulajdonképpen követték a brit forgatókönyvet, csak egy kicsit módosítottak a szövegen: "Half of our women resemble Kate. The other half, her sister.", ami annyit tesz, "Asszonyaink fele Kate-re hasonlít. A másik fele a testvérére." (Kate Middleton, Vilmos herceg felesége, testvére pedig Pippa Middleton.) 

Ezzel mintegy csattanós választ adtak a brit bevándorlóellenes kampányra, lévén minek is mennének egy olyan borzalmas helyre, plána, ha olyan csinos nők vannak ROmániában, mint a trónörökös felesége. De ez nem volt elég, mert a lap alján az apróbetűs rész mégegyet rúg az angolokba: "We may not like Britain, but you will love Romania.", azaz "Mi lehet, hogy nem szertnénk Angliát, de te imádni fogod Romániát." 

Sakk, matt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reklamfogas.blog.hu/api/trackback/id/tr396018120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása