Beetetés, avagy egy csipetnyi étterem-marketing

2017. január 09. 06:47 - reklamfogo

etteremtipp_03.jpgNéha eltöprengek azon, hogy miként lehet ennyi étterem kis hazánkban, hogyan lehetséges, hogy meg tudnak élni ezen a zsúfolt piacon. Ez ösztökélt arra, hogy egy kicsit körbenézzek étterem-marketing ügyben. Ne aggódjatok, nem traktállak benneteket hosszú lére eresztett menüvel, inkább amolyan gyorsétterem stílusban nevezek néven pár ötletet.

 

 

1. Legyen (jó) képünk hozzá

etteremtipp_01.jpgKözhelyes, de az emberek elsősorban étkezni járnak az étterembe. Az evéshez pedig semmi sem hozza meg jobban az étvágyat, mint magának az ételnek a látványa. Ezért azt javasolják a szakemberek, hogy minden reklámfelületünkön (legyen az online vagy nyomtatott, esetleg film) feltétlen használjunk nagy mennyiségben olyan illusztrációkat, amelyek ízlésesen elkészített és tálalt ételeket mutatnak be. Ne sajnáljuk profi fényképész segítségét igénybe venni, ha mi magunk nem vagyunk azok (mert az ilyen képek inkább ártanak, mint használnak). A képeknek megvan az az előnye is, hogy a közösségi médiában könnyen és gyorsan megoszthatóak, ezáltal még több emberhez juthatnak el.

 

2. Kötelező köret: ingyen wi-fi

etteremtipp_05.jpgNos, igen, a 21. században ez már szinte alap. Ám nem árt arra odafigyelni, hogy a hálózat legyen megfelelően gyors még akkor is, ha több vendég egyszerre használja, mert az internetkapcsolat hiányánál egy dolog idegesítőbb: a lassú internet. Másrészt ügyelni kell a biztonságra is, a hozzáférés legyen jelszóval védett (természetesen a vendégekkel közölni kell a jelszót, mondjuk az étlapon).

 

3. Étvágygerjesztően egyszerű weboldal

etteremtipp_04.jpgAz éttermek weboldalainak elkészítése nem ugyanaz, mint egy cég vagy szálloda honlapjáé. Az étterem internetes oldala egyszerre legyen ízléses és egyszerű: minél kevesebb figyelemelterelő információ, kép vagy hang szerepeljen rajta. Ha a látogató nem találja meg nevetségesen egyszerűen az étlapot, a címet és a telefonszámot, illetve a nyitvatartási időt, az oldalunk máris túl bonyolult. Arra is figyeljünk, hogy weboldalunkat olyan látogatók fogják felkeresni, akik étkezni szeretnének, vagyis ne vegyük el az étvágyukat igénytelen fotókkal, felesleges szín-kavalkáddal, esetleg olvashatatlan színű és alakú betűkkel.

 

4. A ház specialitása: a törzsvendégek

etteremtipp_02.jpgMivel rengeteg étterem van szerte a városokban, és az emberek hajlamosak arra, hogy kipróbáljanak újdonságokat, nem az a nehéz, hogy egy vendéget egyszer becsábítsunk az éttermünkbe, hanem hogy másodjára vagy harmadjára is eljöjjön hozzánk. Minden étterem célja egy stabil vendégkör, a törzsvendégek. Ehhez sok minden szükséges, legelőször is kiváló étel és profi személyzet. Ám ezen túl is tudunk még mit hozzátenni. A kulcs, mint a mai marketing-stratégiákban annyiszor, a személyre-szabottság. Rengeteg megoldás van, most csak néhány példát említenék meg.

Az egyik legalapvetőbb trükk a törzsvendégek fogyasztásainak feljegyzése. Jegyezzük meg, hol szeretnek ülni, milyen italokat kedvelnek, milyen jellegű ételeket fogyasztanak leginkább. Egy másik tipp, hogy mindenki szereti, ha a nevén szólítják meg. Így ha tudjuk a nevüket (mert előfoglaláskor megadták), várhatjuk őket névre szóló üdvözlőkártyával az asztalukon. Ugyanígy küldhetünk részükre e-mailben promóciós levelet, speciális ajánlatokkal vagy kedvezményekre feljogosító kuponokkal. Tulajdonosként, vagy étteremvezetőként, ne felejtsük el személyesen is megkeresni őket az asztaluknál, és beszélgetni velük pár kedves mondatot.

Végül egy utolsó (reklám)fogás, ha rugalmasabbak vagyunk velük, mint az átlag-vendégekkel. Korábban ettek valamit, ami most már nincs az étlapon? Nem gond, nekik elkészítjük. A somlói galuskát nem rummal, hanem whiskey-vel kéri? Ám legyen. Kedvence a rózsa, de az éttermünkben a szegfű a bevett dekoráció? Biztos nem lehet kivételt tenni? Na ugye…

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reklamfogas.blog.hu/api/trackback/id/tr8412094309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

L. Péter 2017.01.09. 22:53:52

Latszik nincs ettermed.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.01.09. 23:13:19

@L. Péter: De tanácsod adni biztosan tud komolyabb összegért is...

reklamfogo 2017.01.10. 12:41:23

@L. Péter: Valóban nincs. És a posztban szereplő ötletek sem tőlem erednek, hanem egy külföldi éttermes szakblogból. Ugyanakkor kíváncsi lennék, akár e-mailben is, hogy Te hogyan látod a dolgot.

@Online Távmunkás: Nem tudok... komolyabb összegért sem :-)
süti beállítások módosítása