Kedves kommunikáció

2015. június 08. 12:52 - reklamfogo

nemkonzul.jpgIdőről-időre étlapra kerül egy-egy politikai hirdetés is, gondolom nem meglepő, hogy a most zajló hype ürügyén ismét egy ilyen jellegű fogás kerül az asztalra. Természetesen a bevándorlással kapcsolatos kormányzati plakátokról van szó, úgyhogy ha valaki viszolyog ettől, ne is olvassa tovább.

Nyilvánvaló, hogy a jelenség létezik és azt a kormánynak kezelnie kell. Hogy vajon ezt ilyen köztéri plakátokon kell-e tennie, azt nem az én tisztem eldönteni. Maga a hirdetés vizuálisan roppant egyszerű, megmaradva a hagyományos kék-fehér-narancs színkombinációnál. Jól olvasható, egyszerű és lényegre törő. Bár eléggé triviális dolgot állít: persze, hogy egy ideutazónak be kell tartania az ország törvényeit, ez szerintem mindenhol így van. (A munkaelvételes üzenet is sántít, hiszen nem a bevándorló veszi el, hanem a magyar vállalkozó adja neki a honfitársa helyett.)

Mivel illusztráció nincs, csak a szöveget elemezhetjük. Az első érdekes kommunikációs elem a magyar nyelv használata. Kinek szól ez a hirdetés? Mert hogy egy bevándorló a legritkább esetben beszél magyarul, az biztos. A másik nyelvi allűr a tegezés. Ha egy magasabb státuszú entitás alapból letegez egy alacsonyabb státuszút, az a magyarban a lekezelés, lekicsinylés jele. Helló, Herr Freud!

Egy másik aspektus, hogy a plakáton a terrorizmus is megnevezésre kerül. Nos, egy terrorista nem igazán lesz tekintettel a törvényeinkre, még ha ilyen szépen szólítjuk is fel (a munkahelyeink pedig nem kellenek nekik).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reklamfogas.blog.hu/api/trackback/id/tr447526276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása