A nagy plakátfogás

2010. október 06. 17:08 - reklamfogo

Vége a kampánynak, lehet terítékre venni a polgármestereket, szorítkozván székesfővárosunk aspiránsaira. Hát nézzük...

polg_fidesz.jpgABC sorrendben haladva a Fidesz az első fogás. Ismerhettek, nem szeretem az egyarcos politikai plakátokat, Tarlós úr pedig egy ilyennel szállt be a versenybe. Viszont dicséretes, hogy nem fehér háttér előtt áll, bár a szétfolyó-semmitmondó kép szintén nem előnyös. A narancssárga felpöndörödő matrica-képződménnyel sem békülök - ez most lejövőben van? Vagy lazaság?

A jelölt megjelenése komolyságot áraszt, bár valami mosolyféle mintha megjelenne. A szlogen sem túl ütős, ráadásul miért van az "igazi" és a "Budapestnek" kiemelve, míg a "polgármester" szó nem? Egyébiránt a kampány annyiból újat hozott (bár itt nem látszik), hogy megjelentek a szimpatizáns-plakátok, ahol nem maga a jelölt próbál buzdítani, hanem egy-egy híres személy. Ez jó ötlet.

 


polg_jobbik.jpgA következő résztvevő a Jobbik. Bár viszonylag új belépők a versenybe, van némi tapasztalatuk a politikai hirdetések terén. Ez a plakát azonban egy tipikus gyerekcipő, szinte minden úgy rossz, ahogy van. Egyszínű háttér, egyetlen arc, idétlen piktogram (szúnyog áthúzva) és kérdéses szlogen.

Bár dr. Staudt jóképű ember, erre politikai kampányt nehéz építeni. Csak ismételni tudom: ismeretlen arcok nagy méretben egy politikai hirdetésen nem nyerők.

 


polg_lmp.jpgA legifjabb versenyző az LMP, akik azonban nevüket meghazudtolva bizonyítják, hogy ugyan lehet más a politika, de nem lehet más a plakát. Itt is egy ismeretlen pasas tekint le ránk, színtelen háttérrel és furcsa szlogennel. A "tiszta lappal Budapestért" rendben van, bár nem biztos, hogy tapasztalatlanságunk előny. A "tiszta sor" pedig ugyan értelmezhető kifejezés, de politikai üzenete nulla, ennél a Jobbik is jobbat hozott össze. Itt megint csak nem látszik, de volt a tiszta fej, kéz, láb és szív kombináció is, amit olyan komolyan vettek, hogy Jávor úr hajlandó volt mezítláb is fotózkodni érte. Nem tudom, a tiszta láb mennyire döntő egy főpolgármesternél, ez legyen inkább a családja gondja.

 

mdfhegedu.jpgHabár az MDF nem szállt versenybe, azért volt egy plakátjuk, amely már csak azért is említésre méltó, mivel sikerült némi fejlődést felmutatniuk úgy a vizuális megjelenés, mind az üzenetküldés terén. Sikerült ugyanis eljutniuk a koporsó morbid plakátábrázolásától a Benettonos lányokra hajazó dizájnon át az érdekes és ötletes megjelenésig. A szlogen is humos, remélem szándékosan. Ugyanakkor a "hangoljuk jobbra" úgy is értelmezhető, hogy a politikai jobboldalra vagyis a Fidesz felé.

 


polg_mszp.jpgVégül, de nem utolsó sorban, itt van az MSZP. Régi csapat, új pilótával, az első verenyben meglepően jó teljesítménnyel. Színes és éles háttér, nem egyetlen arc, "mögöttem a város" és "az emberek velem vannak" tudatalatti vizuális üzenet, relatív elfogadható szlogen. Talán lehetett volna több a városból, valami épület vagy hasonló, mindazonáltal reklámfalási szempontból ez a plakát esett a legjobban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reklamfogas.blog.hu/api/trackback/id/tr224783143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása