Szimbolika

2011. június 20. 21:08 - reklamfogo

Vol-de-nuit-ad-elise-darcy.jpgIsmét csak azzal az elcsépelt felkiáltással kezdhetném, hogy "régen volt már régi!". Pedig tényleg így van. Ez a reklám 1933-ból származik és egy akkoriban újdonságnak számító parfümöt kívánt hirdetni, a 'Vol de Nuit', vagyis az 'Éjszakai Repülés' fantázianevű kölnit.

A kép igazi csemege lehet a szimbolika kedvelőinek, vagy a lélekbúvároknak. A fekete galamb van hivatva gondolom jelképezni a repülést (és talán a színe miatt a sötétséget is). A fekvő nő pedig, hogy éjszaka van. Persze a szája ki van rúzsozva és a szeme nyitva van, ami vagy grafikai baki vagy szándékos kód, csak én nem értem.

Alternatívaként az is lehetséges, hogy a hölgy szeme csukva van, és én rosszul látom a képen. Akkor azonban egy másik kérdés nyomakodik fel: minek alváshoz kölni? És rúzs? (Bár Marilyn Monroe megmondta, éjszaka csak egy csepp Coco Channel-t visel és más semmit. Nem is lett jó vége.)

A bal oldalról behajló fekete levelek(?) is erőből nyomják a szimbolikát, de a tintafoltokból kirajzolódó képek interpretálásában sosem éreztem igazán otthon magam. Esetleg a Vol de Nuit olyan, mint egy álom és ne is keressek benne logikát?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reklamfogas.blog.hu/api/trackback/id/tr24783215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása