Lendületben a forgószékben

2013. augusztus 30. 16:46 - reklamfogo

ujlendulet.jpgBizonyos hirdetések - nyilván nem szánt szándékkal - olyan mély szociológiai képet festenek rólunk, akárcsak egy tükör (ez nyilván képzavar, de jól hangzik). Az ember rájuk néz és szinte maga előtt látja a való világot, a nagy magyar realitást, a tömény, nagybetűs LIFE-ot.

Például ez a hirdetés itt, balra. Most nem foglalkoznék az eszmei és értelmi mondanivalóval, miszerint mozgásba lendül a bürokrácia vagy marad olyan, amilyen, csak most már mosolyognak hozzá (egyébként az utóbbi hónapokban kellemesen csalódtam az állami ügyvitel általam felkeresett képviselőivel, tényleg mosolyogtak és mindent elintéztek!).

Na de a reklám! "Új lendület a közigazgatásban!", mondja a text, mire az egyik figura keresztbe vetett lábbal ül! Ennyit a lendületről. Aztán ez az ülő alak egy férfi, ami nem lenne gond, ha a másik alak is férfi lenne, de jaj, nem az, hanem egy hölgy. Ha már a kreatívok úgy döntöttek, hogy az egyik modell üljön, akkor miért nem a hölgy?! Ráadásul idősebb is, mint a fickó. És végül fiatalemberünk kezében hanyagul egy mobilteló, amivel pont úgy fest, mint aki ugrásra készen várja az ügyfél minden óhaját és véletlen sem úgy, mint aki a "miért zavarsz, nem látod, hogy telefonálok?" pillantást lövelli felénk.

Szóval, hogy visszakanyarodjak az elejére, íme a tükör az arcunkba, hogyan megy nálunk a lendület, az udvariasság, az ügyfélközpontúság és az állami hirdetések szerkesztése. Tisztelet a kivételeknek... 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reklamfogas.blog.hu/api/trackback/id/tr755485034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ügyelő 2013.08.31. 09:40:07

Nekem az irodájuk tetszik, közigazgatásban dolgozom, de még a főnökünknek sincs ilyen pipec szobája!

Girhes Joe 2013.08.31. 11:29:16

"Aztán ez az ülő alak egy férfi, ami nem lenne gond, ha a másik alak is férfi lenne, de jaj, nem az, hanem egy hölgy. Ha már a kreatívok úgy döntöttek, hogy az egyik modell üljön, akkor miért nem a hölgy?"

Azért ne túlozzunk már kéremszépen. Nem valami überelegáns felsőosztálybeli protokollvacsoráról beszélünk, hanem sima hétköznapi munkahelyi jelenetről, ahol miért is nem állhatna pl. a titkárnő a főnök előtt? Másfelől meg ha már kioktatás, akkor a "férfi" párja a "nő". A "hölgy" szóhoz meg az "úr" tarozik. (A "pasi"-hoz meg a "csajszi", és nem a "nő"...)

reklamfogo 2013.09.18. 08:55:09

Ügyelő, nagyon köszönöm a kommentet, két év után Te vagy az első hozzászóló! :-)

reklamfogo 2013.09.18. 08:57:10

Gergő, tökéletesen igazad van a nyelvi kioktatásban, igyekszem figyelni a férfi és nő megfelelő párosítására a jövőben.

Ami a másik véleményedet illeti, (titkárnő és főnök), azzal is egyet tudok érteni (hiszen a munkaügyi statisztika is ezt igazolja), ugyanakkor úgy gondolom, hogy ez a hirdetés vizuális szinten is sugall valamit, és helyénvalóbb lett volna egyensúlyt tartani, pl. azáltal, hogy mindkét alak áll, vagy ha az egyikük ül, akkor az a nő.

Azon most nem is filozofálok el, hogy miért a férfi a főnök és a nő a beosztott és nem fordítva?

Végül egy abszolút magánvélemény: nem hiszem, hogy überelegáns felsőosztálybeli protokollvacsora kellene ahhoz, hogy a férfi udvarias legyen egy nővel :-)
süti beállítások módosítása