Politikai kikelet

2014. január 13. 17:44 - reklamfogo

2014val_jobbik1.jpgBár még nem tudjuk pontosan mikor, de 2014-ben szavazunk. Habár a kampány hivatalosan nem kezdődött el, felbukkantak az első politikai plakátok. Vegyük őket terítékre. Az ABC rettenthetetlen törvényének engedelmeskedve első fogás a Jobbik hirdetése. Azt hiszem, ezen a képen sikerült mindent szerepeltetni, ami lényeges: (nagy) Isten, (nagy) haza, (nagy) család. A háttérben fakereszt, szépiába fakult fotó a nagymamáról, Nagy-Magyarország térkép diszkréten a kandallótéglába olvadva. A 21. századi családi miliőt valahogy nem így képzelem el, de kétségtelenül jobb, mint az asztal mellett mobiljaikat tapperoló családtagok látványa. "A jövőt nem lehet megállítani", mondja a szlogen, és tényleg, ám ezt a plakát tervezői is figyelembe vehették volna, amikor egy ilyen békebeli fílinget álmodtak meg nekünk itt Európa közepén, ismétlem, 21. század, ami ha tetszik, ha nem, megállíthatatlanul dübörög, sőt, hasít.

2014val_kisg1.jpgKövetkezzen a Kisgazdapárt plakátja, nagy meglepetésre, új versenyzőként egy jó idő kihagyással. A vezető nélküli traktor a naplementébe trakatol, mint egy dolgavégzett cowboy egy valamirevaló westernfilm végén. De vélhetjük elszabadult Zetornak is, lévén az ajtaja nyitva áll, ki tudja, mi lett a gazdával. A "Péter üzeni" szófordulat szerintem hamarosan a magyar szókincset fogja gazdagítani, a "Tibinek nem" és a "Tudja is a mama" mellett. Ennek a plakátnak az égegyadta világon semmi üzenete sincs, csak annyi, hogy itt vagyunk, létezünk, de elmegyünk a messzeségbe, ahonnan most valamiért előbukkantunk.

2014val_lmp1.jpgA harmadik fogás az LMP plakátja, ötletes, más, üzenettel teli. Kalapot emelnék, ha nem lenne festékes a kezem. Ügyeltek a jobb és bal kéz megfelelő színre kenésére, mindenképpen jogos a plusszpont is. Mondjuk a piros festék elég véresre sikerült, de ez nem az ő hibájuk, miért választott a másik párt ilyen félreérthető/félremagyarázható színt? A szlogent minden tájékozott ember érti, hacsak tényleg nem a közszolgálati csatornákon él, de akkor ő ugye úgysem fog az LMP-re szavazni, akármilyen vicces is a plakát.

2014val_maszp1.jpgVégül az MSZP hirdetése, ami talán a legborzasztóbb. A jó ötleteket másoljuk le, a rosszakat ne - így lehetne összefoglalni egy mondatban a párt médiaszakembereinek adható tanácsot. Remélem majd előrukkolnak valami csinosabbal, mert ez nagyon gáz. Ha a másik hárommal összehasonlítjuk, látható, hogy a Jobbik és a Kisgazdapárt a színes, szebb jövőt tárja elénk, míg az LMP ugyan maszatolja az ellenfeleit, de legalább tanult Cyrano-tól, ellenben az MSZP nyíltan sároz, ami nem egy pozitív üzenet, hanem inkább a készítőjét járatja le (akkor is, ha esetleg igaz). Ja, és kicsit bátrabban használjuk a színeket, feketét azonban mértékkel. Vagy előre gyászolnak?

Ami a Fideszt illeti, blogzártánkig nem rukkolt elő semmivel, de várom az étlapra.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reklamfogas.blog.hu/api/trackback/id/tr625756646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2014.01.14. 12:53:24

Választási Szépek

Választási plakátokon
Szép emberek mosolyognak,
Műhófehér fogsorukon
Nyoma sincs a sárga szmognak.

Fogaikat mossák gyakran,
S szájukban a pH érték
Alacsony, mint törpevadkan,
Hitelesen annak mérték.

Választékos hajkorona,
Kisimult arc, cinkos somoly,
Szelíd arcuk szinte Mona
Lisa-szerű. Értük bomolj!

Én is vágyom, hogy a fejem
Szép plakáton tűnjön elő!
Büszke lenne rám a nejem,
Hadd legyek hát képviselő!

Egy a baj csak, befújkálnak
Olaj spray-vel suttyó kezek.
Á, én politikus sztárnak
Inkább nem is jelentkezek!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2010/03/valasztasi-szepek.html
süti beállítások módosítása