Egy gondolat bánt engemet: Kádban, buborékok közt halni meg!

2014. március 30. 11:48 - reklamfogo

savewater.jpgA korunk környezeti problémáinak bemutatására irányuló hirdetések általában rettenetesen komolyak és szeretnek képileg sokkolni (pl. kiszáradt folyók csontvázakkal, döglött halak az olajfoltban stb.). Már többször írtam, nekem az a véleményem, hogy ezek kontraproduktívak, az emberek nem szertnek szembesülni ilyen képekkel és inkább ébreszt bennük ellenérzést vagy bűntudatot semmint egyetértő támogatást.

De szerencsére vannak kivételek is, mint például ez a mostani hirdetés, amely mulatságos kinézete ellenére egy igen komoly problémára hívja fel a figyelmet, nevezetesen az édesvíz hiányára/pazarlására. "A quicker bath can save life", mondja a nagybetűs szlogen, azaz "Egy gyorsabb fürdő életet menthet." És valóban, ha a hölgy még sokáig pancsol, akkor hamarosan szörnyethal a nyakába zúduló szumósok súlyától. Első pillantásra azonban így egy kissé értelmezhetetlen a hirdetés célja, bár az már nyilvánvaló, hogy valamiféleképpen a hosszúra nyúlt fürdés ellen irányul. Az apróbetűs szöveg már kimondja a frankót: Takarékoskodj a vízzel, mert pazarlása milliókat öl meg, akiknek nincs elég.

Mindenképpen a hirdetés pozitívuma, hogy ebben a kreatív és humoros formában próbálja felhívni figyelmünket, és szerintem sokkal inkább célba ér, mert odacsalja a tekintetet, érdekel és elgondolkodtat. Ugyanakkor kicsit ellentmondásos, mert ha pusztán a fürdés idejére vonatkozik (gyorsabban fürödjünk), akkor nem igazán víztakarékosságra szólít fel, hisz a kádat így-is, úgy-is teleengedem vízzel. Jobb lenne, ha azt írná, "egy zuhanyzás életet menthet", mivel szakértők szerint a zuhanyzás kevesebb vizet fogyaszt el (persze ha elzárjuk a vizet szappanozás közben), mint egy fürdés.

De még ezzel az aprósággal is messze frappánsabb és célravezetőbb hirdetés, mint a sokkolósak. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reklamfogas.blog.hu/api/trackback/id/tr575885456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása