Éljen május egy

2017. május 01. 12:10 - reklamfogo

Május elsején mi más is kerülthetne elénk, mint korabeli május elsejei plakátok. Habár a dolog nem kommunista találmány, mégis arrafelé lett belőle nagyobb felhajtás - nem meglepő, hogy a poszterek többsége cirill betűkkel íródott.

Az elsőként fellépő matrózpólós alak, vállán a kisdeddel, meglehetősen rémísztő, és a rokoni szál tagadhatatlan. Furcsa, hogy a képről úgy tűnik, lerúgja a többi nemzet május elsejei szlogeneit, hogy csak a saját verziója maradjon - egy ünnep kisajátítására tett kísérlet? A következő kép egy klasszikus muskás-paraszt kapcsolat idealisztikus ábrázolása a nyírfákkal teli réten. A harmadik kp érdekes politikai üzenetet hordoz: míg a kommunista országokban nagy vidámsággal és szabadsággal ünneplik a munka napját, addig a kapitalisták katonai rendészekkel lépnek fel a tüntető tömeg ellen. 

A fényes jövőbe vagy a magas tribünre tekintő pár, háttérben a Marx-Engles-Lenin-Sztálin kvartettel az NDK egy 1953-as plakátja. A következő képen lévő fogazott sarló azonban új grafikai elem, némileg agresszívebb töltetet hordoz, mint a megszokott sarló-kalapács kombó. Természetesen mi magyarok sem maradhattunk ki a sorból, a munkás paraszt összefogás harmonikus megvalósulása a zászlók sűrűjében. Végül egy furcsa kép, amely mintegy oktató jelleggl mutatja a Föld szociálista államait, és halványabb pirossal a meghódítandó(?) területeket vagy a befolyásolt térségeket. A piros ruhás alak és a körülötte lévő tömeg hajaz a tömeget tanító Jézus ábrázolására, amely vagy valami zseniális tudatmanipulációs stratégia eredménye, vagy a rendszer ellen lázadó grafikus tréfája. Esetleg valami más.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reklamfogas.blog.hu/api/trackback/id/tr7112470947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása