Cápavész

2018. szeptember 10. 07:12 - reklamfogo

lawjaw.jpgBő negyven évvel ezelőtt a Cápa című filnek készült egy poszter, ami azóta elérte az ikonikus státuszt, tegyük hozzá, méltán. És ha valami jó, akkor tanuljunk belőle, sőt akár fel is használhatjuk. Ellopni természetesen nem illik, de kreatívan átalakítani lehet. Ezt lovagolta meg a Wildaid nevű szervezet, amely a cápák ijesztő méretű pusztítása ellen kívánt szót emelni.

A plakát tulajdonképpen a híres moziposzter átvétele... legalábbis első pillantásra és távolról. Mert ha jobban megfigyeljük, a szerepek felcserélődtek: az áldozat nem egy békés fürdőző, hanem épp maga a cápa; a fenevad pedig nem a cápa, hanem a horgászok. Hogy mire próbál rávilágítani ez az ügyes adaptáció? Arra, hogy a vadászok óránként(!) 11400 cápát ölnek meg, míg a cápák évente 12 embert. Őszintén bevallom, nem jártam utána, de ha ez igaz, akkor ez több mint ijesztő!

A vizuális megjelenésen kívül, amely nagyon ötletesen filmplakátos maradt, a betűkkel is játszottak. A film eredeti címe "Jaws" (Állkapcsok) volt, erre hajaz a "Laws" vagyis "Törvények" szó. A teljes mondat arra utal, hogy a itt az ideje megváltoztatni a cápauszony vadászati törvényeket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reklamfogas.blog.hu/api/trackback/id/tr6314231029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása