Szabad egy képre?

2014. április 23. 21:06 - reklamfogo

nggorilla.jpgA National Geographic, amely mindig is híres volt fantasztikus fényképfelvételeiről, valamilyen oknál fogva szükségét érezte, hogy kikeljen a kontár és/vagy amatőr fotósok produktumai ellen. Felháborodásukat egy reklámkampánnyal tárták a világ elé, ebből a képsorozatból pózoljon itt most egy.

Az NG gurujai a ma nagyon populáris selfie-k módjára kaptak lencsevégre egy gorillát, mert ugye azt nyilván nem feltételezzük, hogy a gorilla magát kapta le. Remek ötlet, az ember tényleg kíváncsi lesz, miről is szól a hirdetés és valljuk be, ez is a célja. Aztán a mélyen tisztelt publikum elolvassa a feliratot: "There are lots of terrible animal pictures out there.", ami annyit tesz, hogy "Rengeteg borzalmas állat-fénykép kering a világban".

Valahol érteni vélem a NatGeo aggodalmát, miszerint ma már akárki lencsevégre kaphat állatokat és nem kell a drága magazint megvenni egy-egy ütős felvételért, de azért kicsit úgy érzem, túlspilázzák a dolgot. Stílszerűen a bolhából csinálnak elefántot. Mert igaz, hogy egy mobillal vagy egy digitális géppel bárki készíthet állatfotókat mondjuk otthon a cicájáról, az állatkertben a zsiráfról vagy egy szafarin az oroszlánkirályról, de azért az NG fotósait elég nehéz lenne überelni. 

Persze valóban apadhat a csúcsminőség iránti kereslet, de ez a világ szava, mindenki fotóz, mindenki művész, önkifejez, megjelenít, megoszt, feltölt és lájkol. A monopóliumoknak annyi, NG kampány ide, NG kampány oda.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reklamfogas.blog.hu/api/trackback/id/tr36075420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orinoco.Flow 2014.10.21. 10:41:44

Helló! :)

Amikor a plakátot néztem, nekem az állatbántalmazós videók-fotók jutottak eszembe. Biztos, hogy az amatőr fotósok ellen keltek ki a Natgeonál? :)

reklamfogo 2014.10.22. 10:23:02

Szia, Orinoco! Igen, biztos. Bár itt nagyon apró a betű, de az eredeti, nagy képen a felirat alatt az olvasható, hogy "National Geographic Collection - The Best Nature Images are here" - vagyis hogy a Nat Geo-nál vannak a legprofibb természetfotók. :-)
süti beállítások módosítása