Maradj kint

2015. szeptember 02. 12:11 - reklamfogo

Tombol a nyár (bár hivatalosan már vége), tombol a meleg (bár állítólag hamarosan vége), és tombol a menekültügy (ki tudja, mikor lesz vége). Már mutattam a hazai kampányplakátok egyikét, most megvillantok két külföldi alkotást - mert nem csak nálunk igyekszik a kormány plakátharcot vívni.

immigration-switzerland.gifAz első példa a közeli Svájcból érkezett, beszédesen egyértelmű, ugyanakkor azért két dolgot kiemelnék. Az egyik, hogy valahogy az egész koncepciót sikerült egy kicsit ötletessé, kreatívvá tenni, annak ellenére, hogy maga az üzenet elutasító és negatív.Nem csak arról van szó, hogy ügyesen használták az ország jelképét, hanem valahogy teljesen más hatása van az egész plakátnak. Talán kevésbé tűnik komolykodónak, és ezáltal elfogadhatóbb, mint egy száraz tényközlés. A másik, hogy nincs rajta szöveg, ám így is tökéletesen érthető, vagyis a célközönsége nem a svájciak, hanem a bevándorlók - mert ugye nekik szól az egész kampány, és nem az állampolgároknak...(?)

australia-no-way.jpgA másik plakát egy kicsit messzebbről jött, Ausztráliából, ahol szintén ügy a menekültügy, és a bevándorlók értelemszerűen a tengeren keresztül érkeznek. A plakát sokkal komorabb és elutasítóbb, de legalább próbál vizuális lenni, ami nagy előny, ha olyanokkal szeretnénk kommunikálni, akik nem vagy csak nagyon kicsit értenek a nyelvünkön. Már az áthúzott Ausztrália ikon is jelzi, hogy miről van szó, illetve a piros-tilos betűk. A szöveg egyébként roppant egyszerű, kissé a magyar fogalmazásra hajaz: "No way. You will not make Australia home.", vagyis "Ki van zárva. Nem fog(sz) Ausztráliában letelepedni." Szövegben már jók vagyunk, a képi megvalósításra még gyúrhatunk egy kicsit...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reklamfogas.blog.hu/api/trackback/id/tr687753108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása