Ami sokk az sok

2016. szeptember 19. 07:10 - reklamfogo

Mindig örülök a kommenteknek, sokat lehet tanulni belőle... most például az ún. sokk-hirdetésekről. Mint amilyen az előző WAW hirdetés is volt. Akkor Tibi ! felvetette, hogy bizonyára nem valódi hulla van a képen... Ez ad apropót a mostani bejegyzéshez, amelyben egyszerre két hirdetést is szeretnék bemutatni. Kezdjük a sokkolóssal.

nospeedcar2.jpgAz új-zélandi közlekedésbiztonsági hivatal (vagy nem tudom, hogyan nevezik pontosan) egy szép napon úgy döntött, hogy beveti a rémület erejét. A4-es plakátokat készítettek, egyik oldalán egy képpel, a másik oldala pedig üresen maradt. A lapokat ráhelyezték a parkoló autók szélvédőjére, üres felükkel felfelé. Így a közeledő autótulajdonos semmit sem sejtett, amíg be nem ült a kocsiba (vagy le nem vette a lapot az ablakról). A hatás ekkor verte fejbe: egy szélvédőre (már elnézést) kenődött véres kislányfejet láthatott a repedt üvegen. Ha ez nem vágta mellbe, akkor semmi. "Please don't speed near schools.", azaz "Kérjük ne hajtson gyorsan az iskolák közelében." mondta a szöveg. (Megjegyzem sehol sem célszerű a megengedettnél gyorsabban hajtani.)

Ehhez képest a WAW még szolidnak nevezhető, és bár nyilván az egész csak egy élethű illusztráció, azért sokkol rendesen. Hogy lassabban hajt-e ezután a sofőr? Erről megoszlanak a vélemények, egyesek szerint célravezető az ilyen hirdetés, míg mások szerint nem. Nem foglalok állást, ám ha szerintem a WAW "túltolta", akkor ez "túllőtte".

 

topgearamsterdam.jpgA másik hirdetés ugyanezt a témát akarja körüljárni (hogy morbidan stílszerű legyek). Ez a BBC Top Gear autós műsorának amszterdami hirdetése, amely nyomtatásban jelent meg és ugyancsak a gyermekek érdekében hívja fel a figyelmet a sebességkorlátozásra. A 30-as táblából következtetek, hogy talán az iskolák, lakóövezetek és gyalogátkelőhelyek környékéről lehet szó. Ez az illusztráció is megdöbbentő, vagy akár sokkolónak is nevezhetjük, ám szolidabb, mint az új-zélandi társa, de még a WAW-os ötletnél is visszafogottabb. Ugyanis nem mutatja magát a hullát, csak ötletesen utal rá. Nekem egy ilyen hirdetés is tökéletesen átadja az üzenetet anélkül, hogy elborzasztana. 

Hogy hatékonyabb-e, mint a sokk-hirdetés? Nem tudom, mindenesetre jobban bírja a nyomdafestéket és ezáltal szélesebb körhöz juthat el. Akik ráadásul nem feltétlenül dobják azonnal a szemetesbe a véres látványt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reklamfogas.blog.hu/api/trackback/id/tr1511719513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása