Meghiúsult hódítás

2020. december 31. 05:22 - reklamfogo

nochance.jpgÉs eljött egy újabb évvége, bár sajnos idén a szilveszteri buliknak kampó. Hogy ki mivel tölti így a mai estét, az magánügy, de biztos lesznek olyanok, akik valami olyasmivel fogják elütni az időt, amelyhez szükségük lesz a most bemutatott reklámban szereplő termékre: az óvszerre.

Sokféle óvszerreklám van, létezik a fenyegető fajta, amely a következményekre hívja fel a figyelmet, és létezik a vicces fajta, amely ugyanezt teszi, csak jópofán. Ez az Instinct (Ösztön) reklám egyszerre mókás és grafikai megoldása miatt unikum. Tulajdonképpen azt mutatja, hogy az óvszeralakú várárok miatt nem jutnak el a spermalovagok a hőn áhított petehercegnőhöz. "No chance to meet", azaz "Nincs esély a találkozásra" mondja a szlogen, és tényleg.

BUÉK!

Szólj hozzá!

Ki kit ver itt?

2020. december 28. 07:35 - reklamfogo

beather.jpgProgramot keresel a két ünnep között? Semmi jó nem jut az eszedbe? Akkor vess egy pillantást erre a hirdetésre! "Have some fun.", vagyis "Szórakozz." - eddig jól kezdődik. "Beat your wife tonight.", "Verd meg a feleséged ma este." Hogy mi van?! Milyen időtöltést ajánlanak itt nekem?

Aztán így folytatódik, már kisebb betűkkel: "Aztán ünnepelj a barátaiddal, finom ételekkel és italokkal. A hozzád legközelebbi, modern bowling pályán." Ennél a pontnál már szinte mindenki rendőrért kiált, ám nincs vége: "És ha a feleséged ver meg téged, akkor ne feledd, a bowling központunk ingyenes leckéket ad."

Bár a dolog továbbra is kétértelmű és a mai világban egyértelműen kicsapná a biztosítékot, a hirdetés tulajdonképpen egy kellemes bowling-meccsre hív a házaspárok között, és a "verés" valójában nem szó szerint értendő, hanem a pályán való legyőzésben. Hogy mennyire lovagias egy nőt kihívni bowling-meccsre, azt nem tudom, bár sejtem, hogy érheti a férfiakat váratlan meglepetés ezen a téren is. De legalább ingyen vehetünk pótórákat!

Szólj hozzá!

Derekas ajándék

2020. december 24. 08:20 - reklamfogo

motringer.jpgTúl a karácsonyi bevásárlás megpróbáltatásain, pihegve szemléljük szeretteinket, amint az általunk kiötlött ajándékokkal vannak elfoglalva. Örömünknek talán csak az szabhat gátat, ha végiggondoljuk, mennyit kellett futkosni egy-egy darabért, vagy micsoda megerőltetés is volt az idei bevásárlás. Talán még érezzük a cipekedés fájdalmait a karunkban, derekunkban.

Nos, éppen ezt a kellemetlen érzést célozza meg ez a gerilla-reklám, amely a Motrin fájdalomcsillapítót hirdeti, abszolúlt autentikus beállítással. A kompozíció kétségkívül figyelemfelkeltő, ötletes és humoros is, bár a magam részéről kerülöm a fizikai fájdalmat eredményező bevásárlási lázat. Ettől azonban a reklám ügyes, és talán egy picit arra is utal, hogy ne vigyük túlzásba a vásárlást:az öröm nem áll egyenes arányban az ajándék méretével.

Szólj hozzá!

Tükör-képes

2020. december 21. 07:55 - reklamfogo

pearlmirror.jpgMár többször szerepelt az oldalon rémületesen ügyes gerilla reklám, ezt a mostanit is a kreatív ötletek közé sorolom. Elképesztően egyszerű, takarékos, ugyanakkor mind a környezet, mind az adódó lehetőség maximális kihasználása összpontosul benne.

A tükörre ragasztott nyaklánc, amelyet ki-ki szinte felpróbálhat és egyben máris látja magát a tükörben, számomra elképesztően ügyes reklámfogás! Egyben arra is bizonyítk, hogy még az illemhelyen is lehet ötletes reklámot elhelyezni, altesti humor nélkül.

Szólj hozzá!

Isteni szövegek

2020. december 17. 08:18 - reklamfogo

Bár a most terítékre kerülő hirdetések nem a klasszikus értelemben vett reklámok, mégis népszerűsítenek és ajánlanak egy bizonyos szolgáltatást, ilyformán akár annak is tekinthetjük őket. Céljuk, a reklámhoz hasonlóan, a figyelem felkeltése, a kíváncsiság felborzolása és a felhívás, hogy az ember éljen a felajánlott lehetőséggel. Micsoda bevezető-magyarázat, ugye?

Igen, ezek az amerikai filmekből megismert egyházi-gyülekezeti hirdető-táblák, ám nem a hétköznapi, hanem a kreatívabb fajtából. Vannak köztük okosan viccesek és furcsán csacskák - de mindegyik kétségkívül eredeti és egyedi.

Az első így hangzik: "Ne hagyd, hogy az aggodalom megöljön. Hadd segítsen a gyülekezet." Mármint a megölésemben? A második már jobb: "Szükséged van egy vizimentőre? A miénk a vizen jár.", utalva Jézus Krisztusra, aki valóban sétált a vizen, sőt Pétert meg is mentette. A harmadik csupán udvariasan felhívja a figyelmet, hogy "Karácsony és Húsvét között is nyitva vagyunk." Ezt feltehetőleg mindenki tudja, de talán ha ilyen kedvesen emlékeztetik, akkor valóban elgondolkodik. A negyediknél nem egyértelmű, hogy szándékos a szóvicc vagy halálosan komoly a dolog: "Tudod, mi a pokol? Gyere, és halgasd meg a prédikátorunkat!" De az is lehet, hogy két legyet ütünk egy csapásra, ha meghallgatjuk. Az ötödik hirdetés az egyszerűségével akar hódítani: "Még a sátán hisz Istenben." Azaz nem lehetsz annyira rossz, hogy ne higgy Te is.

A hatodik táblán kissé erőszakosabb a felhívás: "Dudálj, ha szereted Jézust, SMS-ezz vezetés közben, ha találkozni akarsz vele." Drasztikus, de igaz. A következő apró, havas képen így buzdítanak arra, hogy legyünk magunk is hívők: "Ingyen kávé, örökkévaló élet. Igen, a tagságnak vannak kiváltságai." És valljuk be, ingyen kávé örökké, az nem semmi. Vagy nem erre gondoltak? A nyolcadik szimplán humoros, nincs benne semmi közvetlen toborzás: "Ha Te vagy az, aki folyamatosan hóért imádkozol, kérjük hagyd abba!" Valószínűleg már elegük van a hótorlaszokból - ugyanakkor furfangosan azt is bemutatják, milyen nagy az ima ereje. A kilencedik hirdetés már amolyan 21. századi szöveg: "Istennek nincs Twittere, de mi mégis követjük." Talán pár tini rácsodálkozik, hogy az hogyan lehet, biztos Instája van - pedig az sincs. És végül az utolsó az egyik legjópofább: "Ami Vegasban történik, azt itt megbocsátjuk."

Szólj hozzá!

Fény-szórás

2020. december 14. 06:31 - reklamfogo

Az egyik legkreatívabban használható vizuális elem, nem csak reklámokban, maga a fény. Különböző színek, alakok, hangsúlyok vagy illúziók hozhatóak létre velük, nem meglepő, hogy a művészek egyik kedvence. Következzen most négy autós reklám, amely ugyancsak a fénnyel manipulál.

A Hyundai Instagram alakú féklámpa-ábrája arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy vezetés közben ne mobilozzunk, és milyen igaza van! Habár a kép maga látványosra sikeredett, mégse próbáljuk magunk létrehozni. Az Opel más oldalról közelít, a sötétben a legnagyobb veszélyt jelentő vadállatokat állította fókuszba. A felirat szerint a legkisebb veszély sem marad észrevétlen az új, adaptív fényszórókkal. Ügyesen alkalmazzák a fizikát, a szarvas árnyéka szépen felnagyítódik, kifejezve ezzel a mondanivalót.

A Mercedes tehenekkel indít, és szerintem kicsit túllőttek a célon, ha az autó fényszórója ilyen erős, akkor nem szeretnék szembemenni egy ilyen autóval, még szabályosan sem. Ettől függetlenül az ötlet parádés, a grafikai kivitelezés németesen precíz. Tompítandó a sokkot, a Mercedes is tud művészibb lenni, bár el sem tudom képzelni, milyen manővert hajtott végre a sofőr, hogy ilyen alakzatot rajzolt ki a lámpa. Ám ezen (és a szarvas agancsán) ne akadjunk fel, hanem élvezzük a kreativitást.

Szólj hozzá!

Csuri-muri

2020. december 10. 07:48 - reklamfogo

siriusxm.jpgVannak reklámok, amelyeket nem tudok hova tenni, nem tudom, hogy milyen folyamatok vezethettek oda, hogy azokat valakik elkészítsék, sőt, publikálják. Vannak szimplán ostoba hirdetések, és vannak olyanok, amelyek jót akarnak, ám a próbálkozás visszafelé sül el. Ez utóbbi kategóriába sorolnám ezt a Sirius XM reklámot, amely egy amerikai, előfizetéses alapon működő (műholdas és internetes), rádiócsatorna alkotása.

Maga a hirdetés könnyen érthető, a szokásos We love... (Imádjuk a...) kezdetű szlogenekre épít. Eddig semmi baj, sőt még azzal sem, hogy a "love" igét egy szívvel helyettesítik, ami szintén bevett ebben a szituációban. Mivel a humort imádják, ezért úgy gondolták, hogy vászonra viszik a "bepisilek a nevetéstől" kifejezést. Bár maga az elképzelés nem az ördögtől való, a megvalósított produktum láttán azért egyeseket el kellett volna fogjon a kétkedés, hogy jó lesz-e ez így?

Nos, röviden válaszolva: nem. Ez így nem jó. Mert ugyan első pillantásra tényleg vicces, de a következő másodpercben már inkább ciki, végül pedig undi. Még akkor is, ha imádjuk a humort.

Szólj hozzá!

Zabálnivaló reklámok

2020. december 07. 06:50 - reklamfogo

Itt ülünk a bezártságban, egyenlőre az éttermeket kerülnünk kell, csak kiszállítással juthatunk hozzá kedvenc fogásainkhoz. A most bemutatott reklám ugyan nem erre a helyzetre készült, hanem még jóval a vírus előtt, de most nagyon aktuális:

A színes, zenés, lendületes és vicces filmecske tulajdonképpen a magyar Netpincérhez hasonló szolgáltatást és applikációt reklámoz. Érdekes elem, hogy ahogy az ételek és éttermek is számos nációhoz kapcsolódnak, úgy a reklámban is felvonul rengeteg nemzet és rassz: az első másodpercekben erős távol-keleti befolyást érezhetünk,  aztán jönnek az olaszok, angolok, görögök és amerikaiak. Ügyesen elegyítik a multi-kultit, szerintem nagyon jólesően.

Mivel közeleg a Karácsony, ajándékba mutatok egy másik Just Eat reklámot is, így mindenki eldöntheti, melyik ízlik neki:

A film elején a pár nő tagja azt kérdezi, hogy "Rendeltél ételkiszállítást?", mire a TV műsorok szereplői dalban reagálnak rá, "Valaki azt mondta, csak együnk?" (Just Eat=Csak egyél/együnk.) A zenei betét után a pasi rezignáltan annyit mond, "Nem is vagyok annyira éhes." A csalódottság hulláma söpör végig az interaktív TV-n, de happy endként a fickó hozzáteszi "Csak vicceltem." A hatás elementáris, a reklám pedig finom!

Szólj hozzá!

Mikulás új szerepben

2020. december 04. 07:17 - reklamfogo

santaclimate.jpgHo, ho, ho... ismét eljön a pocakos, pirosruhás apó, és teleszórja a gyerekcipőket ajándékkal, meg virgáccsal, ha a lista alapján az jár. Vajon hányan hisznek ebben a kedves figurában nálunk? Amerikában, az itt látható hirdetés szerint, az emberek egy harmada, azaz nagyjából 100 millió ember. Ez nem lehet kizárólag a gyerekek száma, felnőttek is szép számmal lehetnek köztük. De miért érdekes ez? Nos, mert ugyanennyien nem hiszik el, hogy létezik a klímaváltozás.

Bevallom, érdekes felhasználása ez a Mikulás figurájának, egyébként a Climate Reality Group kampánya hasonlóan meglepő statisztikai adatokkal szövegezett hirdetést készített zombival, Nagylábbal, Drakulával és sellővel is. Itt most nem részletezett, de bizonyára érthető okból a Télapós változat szerepel.

Szólj hozzá!

Ne dőlj be

2020. december 02. 07:26 - reklamfogo

veganpeta.jpgAz ünnepek közeledtével, még akkor is, ha idén sajnos sok tekintetben karcsúbb lesz a Karácsony, fontos átgondolni, mennyit is eszünk-iszunk. Hogy ne legyen késő bánat, íme egy ötletes és képletes járműreklám ahhoz, hogy jól döntsünk. Persze nem kell azonnal vegának lenni, ahogy a reklámszöveg sugallja ("Time to go vegan?", azaz "Ideje vegának lenni?"), de azért egy pillanatra érdemes eltöprengeni, mennyit is szeretnénk áldozni a húsevésnek. Nem csak testsúlyunk megóvása érdekében, hanem mert az ünnep végül is nem erről szól.

Kicsit komolyra sikerült az a poszt, de ezzel a témával nem is nagyon lehet/kell viccelni. Gondoljunk csak az ügyben teljesen ártatlan autószerelőkre, akiknek az ilyen buszokat kell majd rendbehozni, és folyton lengéscsillapítókat cserélni. Arra pedig jobb nem is gondolni, ha mindkét oldalra beül egy-egy nehézsúlyú versenyző, mert akkor nagygenerálra mehet szegény busz.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása